Ένα “θαύμα” της Παναγίας του Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης ήταν η αφορμή να γιορτάζει ένα ολόκληρο χωριό στη Β. Κάρπαθο. Ο λόγος για την Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή στο Διάφανι Καρπάθου.
Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, στη θέση παλαιότερης των αρχών του 19ου άι. Αυτή η πρώτη εκκλησία χτίστηκε από τον Νικόλαο Κ. Πρωτόπαπα, σε ιδιοκτησία του μετά από θαύμα που βίωσε. Όπως μας λένε οι απόγονοι του, σε ένα ταξίδι με μια από τις φορτωμένες με εμπορεύματα μαούνες του από την Κωνσταντινούπολη, ναυάγησε λίγο πριν το λιμάνι του Διαφανιού. Παρακάλεσε τότε την Ζωοδόχο Πηγή στο Μπαλουκλί, από την περιοχή που ξεκίνησε, να τον σώσει και η πρώτη πέτρα που θα ακουμπούσε σε ξηρά θα ήταν και ο θεμέλιος λίθος εκκλησία ς που θα αφιέρωνε στη χάρη Της. Όντως σώθηκε με το γιο του Κωνσταντίνο και -εκπληρώνοντας το τάμα του- έχτισε την πρώτη μικρή μικρή εκκλησία στη μέση του χωραφιού του. Εκεί είχε τοποθετήσει την πρώτη πέτρα που ακούμπησε μετά το ναυάγιο, ευχαριστώντας την Παναγία που τον έσωσε.
Οι απόγονοι του κατόπιν και συγκεκριμένα η Ελένη Πρωτόπαπα και ο γαμπρός της Μιχάλης Παπαβασίλης, δώρισαν την εκκλησία με τον περιβάλλοντα χώρο της στην Μητρόπολη Καρπάθου Κάσου. Επειδή όμως ο οικισμός παρουσίαζε ανάπτυξη και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που εχρησιμοποιείτο ως τότε ενορία δεν κάλυπτε τις πνευματικές ανάγκες τους αποφάσισαν να χτίσουν την σημερινή Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το μέγαρο της, που αποτελεί και το στολίδι του Διαφανιού. Στο χτίσιμο της συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι και οι ξενιτεμένοι αλλά ακόμη και ο δωρητής Μιχάλης Παπαβασίλης.
Άξιοι εφημέριοι της υπήρξαν ο παπα Τιμόθεος Χατζηπαπάς, ο παπα Γιάννης Χαλκιάς ( δάσκαλος και αντιστασιακός με πλούσια δράση ακόμη και στην Πάτμο όπου κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του) και σήμερα πνευματικός οικότροφος της Ενορίας είναι ο αγαπημένος μας παπά Μηνάς Ερνείας.
Σήμερα γίνονται οι ετοιμασίες για το αυριανό πανηγύρι και τραπέζι που προσφέρει σε όλο τον κόσμο η Ενορία μετά την καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κάσου- Καρπάθου κ. Αμβροσίου. Το απόγευμα, τουλάχιστον μέχρι την πανδημία, οργανοπαίχτες από όλη την Κάρπαθο και χορευτές συναγωνίζονταν στο μεράκι και στη λεβεντοσύνη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος