Μύλοι Γεωργανάδων: Αποθηκεύουν αλεύρι και «πιάνουν τον πλάστη» οι νοικοκυρές– Κατά 30% αυξήθηκε η τιμή του (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Η μία μετά την άλλη νοικοκυρές και εργαζόμενες αμύνονται στην αύξηση του κόστους του ψωμιού… Σηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν το ζύμωμα… «Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, προκειμένου να μετριάσουν το κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως εξηγεί, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπεύθυνος επικοινωνίας των μύλων στους Γεωργανάδες Τρικάλων, κ. Κωνσταντίνος Τσιόγκας.

Κατά 30% η αύξηση της τιμής του αλεύρου από τους Μύλους

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιόγκας κάνει λόγο για αύξηση τις τιμής – από την έναρξη του πολέμου-  κατά 30% από τους μύλους. Απ΄όπου δηλαδή «φεύγει» το αλεύρι για να καταλήξει σε μας να πωλείται μία φρατζόλα ψωμί πλέον… έως και 1,30 ευρώ. Σημειωτέον ότι από αυτά, τα 0,15 ευρώ είναι ο αναλογών ΦΠΑ 13.

Μύλοι Γεωργανάδων: Αποθηκεύουν αλεύρι και «πιάνουν τον πλάστη» οι νοικοκυρές– Κατά 30% αυξήθηκε η τιμή του (video)

Μεγαλώνει το έλλειμμα στις εισαγωγές μαλακού σιταριού

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Τσιόγκας, από τους Γεωργανάδες Τρικάλων – την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου «υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο μαλακό σιτάρι…  έχει δημιουργηθεί ένας πανικός στον κόσμος, αγοράζει περισσότερο αλεύρι, το αποθηκεύει στα σπίτια του και φοβάται μην μείνει από αλεύρι. Σαν χώρα εισάγουμε μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού από την Ρωσία, λίγο λιγότερο από την Ουκρανία και στην συνέχεια ακόμη λιγότερο από τις Βαλκανικές χώρες. Οι ανάγκες μας ετησίως υπολογίζονται στους 800.000 με 900.000 τόνους. Όσο είναι ρευστή η κατάσταση στην Ουκρανία δεν ξέρουμε ακόμη που θα πάνε οι τιμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι αφρικανικές χώρες και η Μέση Ανατολή, που κάνουν περισσότερες προμήθειες από την Ουκρανία. Ωστόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα και στην δικής μας αγορά».

Στο 1,50 ευρώ/κιλό εκτιμάται η τιμή πώλησης στο ράφι

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την διαμόρφωση των τιμών είπε πως: «Από τον αλωνισμό μέχρι τώρα η αύξηση της τιμής στο μαλακό σιτάρι είναι κατά 80% και στο σκληρό κατά 100%». Από την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε κατά 30%, που μεταφράζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόγκα, σε τελική τιμή πώλησης για τον καταναλωτή στο 1,50 ευρώ/κιλό.

Σε ένα εξάμηνο αναμένεται η αποκλιμάκωση των τιμών

Όπως εξήγησε από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Ελισάβετ Κουκουμέρια «πριν από τον πόλεμο ως αρτοποιοί αγοράζαμε ένα σακί (25 κιλών) από 12 έως 15 ευρώ και τώρα το παίρνουμε από 20 έως και 24 ευρώ… Και αυτό μέσα σε ενάμιση μήνα. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει αν συνεχιστεί ο πόλεμος. Γιατί οι ποσότητες που εισάγουμε από Ρωσία και Ουκρανία θα αναζητηθούν σε άλλες αγορές, με πολύ υψηλότερες τιμές, καθώς το σιτάρι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και ανεβαίνει ανάλογα με τις συνθήκες. Όσο για την χθεσινή  πτώση της τιμής του στην χρηματιστηριακή αγορά δεν πρόκειται να φανεί άμεσα στην αγορά, γιατί οι αγορές που πραγματοποιούνται από τις αλευροβιομηχανίες γίνονται ακόμη σε υψηλή τιμή». Η κ. Κουκουμέρα εκτίμησε πως «αν υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές του αλεύρου, αυτό θα γίνει σε ένα βάθος εξαμήνου. Και αυτό αν όλα πάνε καλά. Αν όμως συνεχιστεί ο πόλεμος θα δούμε και άλλες αυξήσεις».

Μύλοι Γεωργανάδων: Αποθηκεύουν αλεύρι και «πιάνουν τον πλάστη» οι νοικοκυρές– Κατά 30% αυξήθηκε η τιμή του (video)

Φόβοι από τους Αρτοποιούς για αύξηση της τιμής της φραντζόλας

«Θέλουμε τον καταναλωτή δίπλα μας και όχι απέναντί μας», λέει χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος τον αρτοποιών. «Ο Έλληνας δεν έχει συνηθίσει να βλέπει κάθε 10 μέρες διαφορετική τιμή στο ψωμί. Αυτή τη στιγμή έχει περάσει μια αύξηση της τιμής στην φραντζόλα της τάξεως του 10% με 20%. Αν ωστόσο αλλάξει κάτι, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές. Ο καταναλωτής από τον Σεπτέμβριο μέχρι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος έπαιρνε μια φραντζόλα 35 γρ. Από 0,80 – 0,85 ευρώ, τώρα βρίσκει από 1 έως και 1,20 ευρώ». Όσο για τα μηνιαία έξοδα συντήρησης ενός παραδοσιακού φούρνου, μόνο σε ρεύμα, όπως τόνισε η κ. Κουκουμέρια, είναι πλέον δυσβάσταχτα. «Ο μηνιαίος λογαριασμός μου ήταν 1.000 ευρώ πέρυσι και φέτος είναι 2.640», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το κόστος  ενέργειας για έναν μύλο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόγκας, «έχει ανέβει από 5.000 ευρώ το μήνα στις 12.000 με 15.000 ευρώ. Δηλαδή είναι πλέον τριπλάσιο».

Μύλοι Γεωργανάδων: Αποθηκεύουν αλεύρι και «πιάνουν τον πλάστη» οι νοικοκυρές– Κατά 30% αυξήθηκε η τιμή του (video)

Το «τρελό ράλι» των Διεθνών Τιμών

Είναι ενδεικτικό ότι μια ημέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του σιταριού βρισκόταν στα 287 δολάρια/τόνο κι έκτοτε έκανε ένα άλμα σχεδόν 33%, φτάνοντας μάλιστα στις αρχές του μήνα στα επίπεδα- ρεκόρ των 422 δολαρίων.

Hδη, σύμφωνα µε πληροφορίες, αρκετές βιομηχανίες του κλάδου που προμηθεύουν τα σούπερ µάρκετ έχουν ανακοινώσει αυξήσεις τιμών από 4% έως 6,5% στα προϊόντα άρτου και από 7% έως 10% στο αλεύρι, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου µέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστηκα θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες, που σήμερα βρίσκονται σε στάση αναμονής, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο να απορροφήσουν µια τόσο µεγάλη άνοδο στο κόστος της πρώτης ύλης.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος