Ρεκόρ βροχόπτωσης στην Άρτα και χιονοκάλυψης στα κεντρικά και βόρεια ορεινά

Ρεκόρ βροχόπτωσης και χιονοκάλυψης έφερε η πρόσφατη ανώνυμη κακοκαιρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ 15 ετών στην ετήσια βροχόπτωση, καθώς και ρεκόρ 17 ετών της ημερήσιας έκτασης χιονοκάλυψης στον Ελλαδικό χώρο, για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στα Θεοδώριανα Άρτας το ετήσιο ύψος βροχής έως και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου έφτασε τα 3425 mm, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής 15 ετών στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το 2006 όπου λειτουργεί το δίκτυό του.

Επίσης, έσπασε το ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής και του ίδιου σταθμού, από το 2009 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του. Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης είχε σημειωθεί στην περιοχή Ασκύφου Χανίων το 2019 με ύψος 3257 mm. Παράλληλα, οι έντονες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας κάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα των κεντρικών και βόρειων ορεινών, όπως καταγράφτηκε από δορυφορικά δεδομένα.

Ρεκόρ βροχόπτωσης στην Άρτα και χιονοκάλυψης στα κεντρικά και βόρεια ορεινάΣύμφωνα, με το αρχείο έκτασης χιονοκάλυψης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, η ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου έφτασε το 19%, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας χιονοκάλυψης 17 ετών, ενώ η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004 – 2021 για τις αρχές Δεκεμβρίου είναι περίπου 4%.

Πηγή: meteo.gr  https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2045

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος