Σε “οργασμό” εργασίας βρίσκονται οι κάτοικοι στο Σισάνι Κοζάνης, καθώς άρχισε η συλλογή των φασολιών, που φημολογούνται ως τα νοστιμότερα στην χώρα.
Μια κοπιώδης αγροτική εργασία, η καλλιέργεια και η συγκομιδή απαιτεί χειρονακτική και μηχανική εργασία.
Ο δημοσιογράφος Μάκης Νασιάδης περιβαλλόμενος από τα φυτά των φασολιών εξηγεί πως γίνεται η συλλογή του καρπού.
Μαζί του ο Γιώργος Κατσουγιάννης, ο οποίος τέτοια εποχή αφήνει τα λογιστικά βιβλία και πηγαίνει στο χωράφι. Η οικογενειακή επιχείρηση συνίσταται από λίγα στρέμματα και χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα χέρια, καθώς τα χρήματα δεν περισσεύουν για μισθούς εργατών, σημειώνει ο νεαρός αγρότης.
Το κλίμα και το έδαφος είναι οι βασικοί συντελεστές της εξαιρετικής ποιότητος και γεύσεως των φασολιών του Σισανίου.
Ο Δημήτρης Κατσουγιάννης, νυν αγρότης και συνταξιούχος δημοσιογράφος, δηλώνει ικανοποιημένος από την φετινή σοδειά και περιμένει οι κόποι τους να ανταμειφθούν.
Μετά την κοπή του φυτού, οι φασολιές μένουν στο έδαφος για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να στεγνώσουν. Στην συνέχεια συλλέγονται από την θεριζοαλωνιστική μηχανή και τοποθετούνται στα τσουβάλια. Ακολούθως αναλαμβάνουν τα χέρια της οικογένειας στο σπίτι να τα καθαρίσουν.
Όπως αναφέρει ο Μάκης Νασιάδης από σήμερα οι κάτοικοι Σισανίου θα έχουν νέα χωράφια, καθώς άρχισε η αναδιανομή γής και όσοι διέθεταν ένα- δυο στρέμματα και μάλιστα διάσπαρτα, είχαν δυσκολίες για να διασφαλίσουν ένα εισόδημα. Οι νέοι κλήροι, που ανακοινώθηκαν θα ενώσουν στρέμματα και θα δώσουν μεγαλύτερες εκτάσεις στους αγρότες για καλλιέργεια
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος