Στην Θυμιανή Παναγιά Σφακίων ο επίσημος εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821

Στην ιστορική Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά, θα τελεστεί ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό ναό της Παναγίας Θυμιανής την Κυριακή 6η Ιουνίου και ώρα 10:30.πμ.


Το πρωί της Κυριακής 6ης Ιουνίου, στην επίσημη έναρξη του εορτασμού στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, την Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση θα αναλυθεί από την καθηγήτρια Ιστορίας κα Μαρία Ευθυμίου, ενώ επιπλέον θα παρουσιαστεί μουσικό απόσπασμα από το μελοποιημένο από τον Δ. Μαραμή έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη, και παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια από τοπικούς συλλόγους καλλιτεχνών.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο Λιμάνι των Χανίων (Πλατεία Κατεχάκη) η Υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ), «1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της στην Κρήτη με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Μετά τα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος