Το θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος» απασχόλησε την ομιλία του Βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας, Γιάννη Αντωνιάδη και κυρίως για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου Φλώρινας.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του “Έχω δύο επισημάνσεις, κύριε Υπουργέ. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονος. Έρχεται μια εταιρεία ΑΠΕ, διαλέγει μια δημοτική έκταση, η οποία είναι μέσα στην κατοικημένη περιοχή, εντός πολεοδομικού οικισμού, ακριβώς εκεί που τελειώνουν τα σπίτια και επικαλείται τη δημόσια ωφέλεια. Ψάχνοντας, λοιπόν, το θέμα, βλέπουμε τον νόμο 2941 του 2001, το οποίο έδωσε, τότε, εκείνη την εποχή, τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ΑΠΕ να υπαχθούν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση επ’ ωφελεία, επί δημόσια ωφελεία. Αυτό το έχει μόνον η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ τι έλεγε τότε; Είχε ένα κοίτασμα στο οποίο υπήρχαν 100 ιδιοκτησίες, τους έδινε δεκαπλάσια αξία, συμφωνούσαν οι 98 και υπήρχαν δύο πονηροί άπληστοι οι οποίοι δεν θέλανε δεκαπλάσια, ήθελαν εικοσαπλάσια και εκβίαζαν την ΔΕΗ. Έρχεται, λοιπόν, αυτός νόμος και λέει, ότι με αυτό το νόμο, όπου ισχύει η δημόσια ωφελεία, ότι πληρώνονται οι 98, θα το πληρωθείς και εσύ και επικαλούνται τη δημόσια ωφέλεια.
Πριν 21 χρόνια, λοιπόν, αυτός ο νόμος στο άρθρο 2, απλοποίηση διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το έδωσε και στις ΑΠΕ. Τότε όντως οι κοινωνίες ήταν επιφυλακτικές, διστακτικές και δεν έδιναν εύκολα τα χωράφια τους. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται αυτό, γιατί εκεί που σκάει αυτή η εταιρεία, 500 μέτρα πιο πάνω έχει απεριόριστες εκτάσεις. Είναι ένα χωριό τουριστικό, είναι η λίμνη, 500 μέτρα από τη λίμνη είναι τα σπίτια, μπορεί να πάει 500 μέτρα πιο πάνω και δεν πηγαίνει. Και τι κάνει; Κάνει επίκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης επί δημόσια ωφελεία. Δεν υπάρχουν οι λόγοι που υπήρχαν πριν από 21 χρόνια, ή πρέπει να καταργηθεί, ή τουλάχιστον βάλτε μια δικλείδα, εφόσον 500 μέτρα δεξιά και αριστερά υπάρχουν χωράφια…
Ένα δεύτερο, αφορά στις ενεργειακές κοινότητες, που είναι εταιρεία λαϊκής βάσης και όλοι τη στηρίζουμε και είναι γεγονός, ότι ό,τι είναι σε λαϊκή βάση, είναι λίγο πιο δυσκίνητο. Έρχεται, λοιπόν, ο νόμος και λέει, ότι πρέπει να κάνεις πιστοποίηση κεφαλαίου. Όταν είναι ιδιώτης, από μόνος του, έχει τους δικηγόρους, του συμβούλους, τα ετοιμάζει όλα σε χρόνο μηδέν, όταν, λοιπόν, υπάρχουν 20 μέτοχοι και 30, τώρα υπάρχουν τρεις τέσσερις ενεργειακές, έχουν 90 άτομα, όλοι οι συμπολίτες μας από τη Φλώρινα, στους 92 ξέχασαν, δεν πρόλαβαν, για αντικειμενικούς λόγους, να φέρουν τα χαρτιά και τώρα οι ενεργειακές αυτές είναι στον αέρα γιατί δεν έκαναν πιστοποίηση κεφαλαίου, δηλαδή, ανάρτηση στο ΓΕΜΗ. Υπάρχει λόγος να το κάνουν αυτό; Καταργήστε το για όλους και θα δώσετε και μια λύση για τις ενεργειακές κοινότητες, που ούτως ή άλλως και αυτό να γίνει, δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει η επένδυσή τους, τουλάχιστον εμείς να μην είμαστε το εμπόδιο. Ευχαριστώ πολύ, νομίζω, είναι δύο δίκαια αιτήματα”.
Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε “Όντως. έχετε δίκιο σ αυτό που είπατε και γι’ αυτό το άρθρο 4 στην παράγραφο 7 στο τέλος, αλλάζουμε αυτό που ίσχυε περί απαλλοτρίωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπου θα μπορούσε τελικά ένας επενδυτής να πάει να απαλλοτριώσει το 100% της έκτασης χωρίς να έχει συμφωνήσει ούτε ένας από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες γης. Θα μπορούσε να απαλλοτριώσει της έκτασης για να προχωρήσει η επένδυσή του. Και αυτό πως το τροποποιούμε; Λέμε, ότι θα πρέπει μέχρι το 20% του συνολικού γηπέδου. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει διασφάλιση από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, από τους νόμιμους ιδιοκτήτες το 80% της έκτασης του γηπέδου που χρειάζεται και εφόσον έχει διασφαλίσει 80%, τότε για το υπόλοιπο 20% για να μην υπάρχουν αυτές οι εκβιαστικές ας τις πούμε καταστάσεις. Δίνεται η δυνατότητα δηλαδή, να απαλλοτριώσει το 20% μόλις του γηπέδου, γιατί είναι κάτι το οποίο είχαμε εντοπίσει. Για το άλλο που είπατε, θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετική βελτίωση”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος