Τις Πρέσπες επισκέφτηκε ο υφυπουργός Περιββάλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, με αφορμή το περιστατικό του θανάτου εκατοντάδων πελεκάνων, από τον ιό της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1). Ο κ. Αμυράς συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και στελεχών του στρατού, κατά την οποία συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την απομάκρυνση των νεκρών πουλιών από τη Μικρή Πρέσπα.
“Σπεύδουμε να διασφαλίσουμε την υγεία του οικοσυστήματος” δήλωσε ο κ. Αμυράς, υπογραμμίζοντας ότι “ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας, είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για τη χώρα μας“, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, εξηγώντας πως συζητήθηκε με τους συμμετέχοντες ο ρόλος του καθενός για το σχέδιο απομάκρυνσης των νεκρών ατόμων από την αποικία των πελεκάνων, έχουν βρεθεί οι χρηματοδοτήσεις και ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε πως το σχέδιο για την απομάκρυνση των νεκρών πελεκάνων θα υλοποιηθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ιικού φορτίου στην αποικία και, για την παρακολούθηση του φαινομένου, θα παρακολουθούν την εμφάνιση άρρωστων ή νεκρών πουλιών, το επόμενο διάστημα πιστοποιημένοι επαγγελματίες.
“Η γρίπη δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, όμως το πρώτο μέλημά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες συνέπειές της” δήλωσε σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Παναγιώτης Παράσχου.
Ο κ. Παράσχου υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα περιστατικό ιδιαίτερα σημαντικό και με διεθνή διάσταση καθώς η Πρέσπα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αργυροπελεκάνων στον κόσμο, περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, προσθέτοντας πως το Εθνικό πάρκο Πρεσπών είναι εξαιρετικής σημασίας για την βιοποικιλότητά του.
Επόμενη στάση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος ήταν η Καστοριά, όπου επίσης έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Στην Καστοριά έχουν εντοπιστεί περίπου 30 νεκροί πελεκάνοι και δύο κύκνοι από τον ιό Η5Ν1, όμως τα μέτρα βιοασφάλειας θα είναι αυστηρότερα, καθώς πρόκειται για διαφορετικής μορφής υδροβιότοπο, μέσα σε αστικό περιβάλλον και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των ανθρώπων. Στην Καστοριά αποφασίστηκε η καθημερινή επιτήρηση της λίμνης από πιστοποιημένους επαγγελματίες για τυχόν περιστατικά και πρώτα από όλα, η απομάκρυνση των νεκρών πουλιών, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος