Με μια συνάντηση με θέμα «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική», αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Πετσάλινκου και με την παρουσία, μεταξύ άλλων, των Κωνσταντίνου Τασούλα, Άγγελου Συρίγου και Γιώργου Κατρούγκαλου, επανέρχονται μετά την παύση λόγω πανδημίας, οι δραστηριότητες του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, στο Νεστόριο της Καστοριάς.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, τις ετήσιες “Συναντήσεις στο Πάρκο”, οι οποίες θα επικεντρώνονται κάθε φορά, σε έναν θεματικό άξονα, όπως το πολίτευμα, προκλήσεις της διακυβέρνησης, η κλιματική κρίση, η οικονομία, η κοινωνία και ο πολιτισμός και στις οποίες θα παίρνουν μέρος πανεπιστημιακοί, ερευνητές και άλλοι ειδικοί για κάθε αντικείμενο.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 10.30 το πρωί. Σε δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κορυφαίοι ειδικοί θα συζητήσουν με θέμα «Τι ορίζει το Σύνταγμα για την εξωτερική πολιτική;» και «Συνταγματισμός και κυριαρχία – Διεθνής και εσωτερική έννομη τάξη». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας. Μετά το πέρας της πρώτης στρογγυλής τράπεζας (12.00-14.00) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Πάρκου, από τον επιστημονικό υπεύθυνο Θεόδωρο Σιόντη.
Συμμετέχουν: Σοφία Γαλάνη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Δουδωνής (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Ισμήνη Κριάρη (Ίδρυμα της Βουλής, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Καραβοκύρης (ΑΠΘ), Γιώργος Κατρούγκαλος (πρ. υπουργός, ΔΠΘ), Πέτρος Λιάκουρας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Παναγιώτης Μαντζούφας (ΑΠΘ), Νίκος Παπασπύρου (ΕΚΠΑ), Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ).
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, εμπνευστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος, βουλευτής Καστοριάς και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, λειτουργεί δέκα χρόνια υπό την ευθύνη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στους τομείς της ανάδειξης της σύγχρονης Ιστορίας, της ιστορικής μνήμης, της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Στο Πάρκο λειτουργεί έκθεση ιστορικού περιεχομένου, μέσα από την οποία προβάλλεται η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα και παράλληλα, παρουσιάζονται οι συγκρούσεις και οι απελευθερωτικοί αγώνες που καθόρισαν την ιστορική πορεία του τόπου και της χώρας, από τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Μάχη της Πίνδου και την Αντίσταση. Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στον Εμφύλιο Πόλεμο, η δραματική κορύφωση του οποίου σημειώθηκε εκεί.
Στους χώρους του Πάρκου λειτουργεί παράλληλα έκθεση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, στην οποία παρουσιάζεται ο πλούσιος φυσικός κόσμος του Γράμμου, μέσα από φωτογραφικό υλικό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος