Ειδήσεις από την ΕΡΤ Κομοτηνής

Σύντομη ενημέρωση από την ΕΡΤ Κομοτηνής

Έργα ΕΣΠΑ: Ξεμπλοκάρεται η χρηματοδότηση;

Συνάντηση με το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών(ΣΑΤΕ) είχε ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με την πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η εκταμίευση σημαντικού μέρους των υπαρχόντων και νέων δανείων που θα λάβει η χώρα από την Τράπεζα, ενώ από τον Οκτώβριο θα υπάρξει αυξημένη ρευστότητα στα έργα του ΕΣΠΑ, στη βάση των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του 2015.  Το Υπουργείο Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του ΣΑΤΕ και ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε τροποποίηση της ΠΝΠ ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των επιταγών και των πληρωμών εμβασμάτων εξωτερικού για εξοπλισμό που απαιτείται για την συνέχιση των έργων. Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επίλυση της χρηματοδοτικής κάλυψης των έργων που έχουν σταματήσει.

Τέλος, ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η υποχρέωση θέσπισης ενιαίου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων που θα λειτουργεί με την έναρξη του νέου έτους

Κοινοβουλευτική ερώτηση από Αλ. Κοντό για τα κάπιταλ κοντρόλς

Κοινοβουλευτική Ερώτηση, για τα προβλήματα στις Ελληνικές επιχειρήσεις από τα κάπιταλ κοντρόλς, κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Αλέκος Κοντός. Ο κ. Κοντός ζητά απαντήσεις για το, πότε θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνησης  για να αντιμετωπίσει τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας

«Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας», λέει στην «Εφημερίδα Συντακτών » σε συνέντευξη που έδωσε  ο  Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Η Βουλή πρέπει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται την προσπάθεια, τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδης και χαρακτηρίζει την παρούσα Βουλή «κυβερνώσα», ενώ την κυβέρνηση «μειοψηφούσα». Ο πρώην υπουργός, αν και είναι από τους υπέρμαχους της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας, προτείνοντας στο παρελθόν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σήμερα τονίζει ότι προέχει η υπογραφή της συμφωνίας και η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. «Μετά, τον λόγο έχει η εκτελεστική εξουσία». Για τη Ν.Δ. δηλώνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή.

Δεν ανησυχεί η ασθενής σεισμική δόνηση μεταξύ Δράμας και Ξάνθης

Δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες από την ασθενή σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει κατά τον μήνα Ιούλιο η περιοχή, διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο η σεισμολόγος του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παραδεισοπούλου.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο μετά  τη νέα ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 3, 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ακριβές επίκεντρο 36 χλμ βορειοανατολικά της Δράμας και 41 χλμ βορειοδυτικά της Ξάνθης, που σημειώθηκε στις 04:03 τα ξημερώματα, εξήγησε ότι η έλλειψη προγενέστερης και μεταγενέστερης δραστηριότητας και οι ασθενείς εντάσεις, δεν επιτρέπουν απολύτως καμία σύνδεση –και σε ότι αφορά το χθεσινό  ασθενή σεισμό αλλά και εκείνον της 5ης Ιουλίου με επίκεντρο την ορεινή Ξάνθη- με σεισμική δραστηριότητα των γνωστών ρηγμάτων που υπάρχου στην περιοχή .

Η Σύγκλητος ΔΠΘ εξουσιοδοτεί για κάθε νόμιμη ενέργεια τον πρύτανη Αθ. Καραμπίνη

Η απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης, εξουσιοδότησε τον πρύτανη, Αθανάσιο Καραμπίνη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες και αν ακόμα χρειαστεί να προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, για να διαφυλάξει το κύρος του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Συγκλήτου, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων που λειτουργούν συκοφαντικά για τις διαδικασίες διαγωνισμών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τα οποία και ομόφωνα καταδικάζει και θεωρεί αβάσιμα.

Η απόφαση της Συγκλήτου έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο πρύτανης, πως ο στόχος αυτών των δημοσιευμάτων είναι να πληγεί το κύρος του Πανεπιστημίου που έχει να επιδείξει πληθώρα δραστηριοτήτων σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα. «Η εικόνα ανάπτυξης του Δημοκριτείου, ενός ακριτικού πανεπιστημίου προφανώς ενοχλεί κάποιους. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε να πλήξει την θετική εικόνα του και για αυτό θα προσφύγουμε και στη Δικαιοσύνη αν χρειαστεί», είχε υπογραμμίσει ο κ. Καραμπίνης.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η παράταση του χρόνου καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2014.

Παρατείνεται ο χρόνος της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2014 από τους αγρότες έως  αύριο  31 Ιουλίου, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και κατόπιν της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου.

Η εν λόγω παράταση δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ασφαλιστικά, ανοίγοντάς τους το δρόμο να λάβουν και τυχόν αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Κατόπιν τούτου, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2014 θα πρέπει εντός της παραπάνω προθεσμίας να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2014.

Δακοπαγίδες στη Μάκρη

Η τοποθέτηση δακοπαγίδων ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου σε διάφορα σημεία της ευρύτερης ελαιοκομικής ζώνης Μάκρης – Αλεξανδρούπολης και στην περιοχή του Άβαντα.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς και η ειδοποίηση των ελαιοπαραγωγών, όταν συντρέχει λόγος, ώστε να προβούν σε ψεκασμούς. Οι δακοπαγίδες θα παραμείνουν στα κτήματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και θα παρακολουθούνται από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ. Ζητείται η συνεργασία των εμπλεκόμενων ελαιοπαραγωγών για την εξασφάλιση των ορθών συμπερασμάτων.

Η δράση αυτή είναι πρωτοβουλία της ΔΑΟΚ και είναι ανεξάρτητη από τις ενέργειες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελαιοκομικού Ταμείου που γίνεται, για την καταπολέμηση του δάκου, στη Σαμοθράκη και τη Μαρώνεια.

Συνεδριάζει σήμερα  Πέμπτη το ΠΣ ΑΜ-Θ

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη στις 6:30 μ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης,  το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με 7 ενότητες θεμάτων, Γενικών, Πρωτογενούς Τομέα, Διοικητικά και Ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη

2η Ποδηλατοβόλτα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το ΜΓΣ Εθνικό Ποδηλάτες θα πραγματοποιήσουν σήμερα  Πέμπτη 30 Ιουλίου τη 2η ποδηλατοβόλτα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, αναδεικνύοντας το φλέγον κοινωνικό ζήτημα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 21:30 και θα ξεκινήσει από την Στροφή Πάρκου Εγνατία/Προσκόπων.

Οι διοργανωτές καλούν όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στην ποδηλατοβόλτα με στόχο να φωνάξουμε όλοι μαζί από την Αλεξανδρούπολη “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ”

Πολιτισμός

Ξεκίνησαν τα Καβείρια στη Σαμοθράκη

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου Σαμοθράκης στο νησί της Νίκης τη Σαμοθράκη, με τον τίτλο «Καβείρια».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων εντάσσονται πέρα από βραδιές με παραδοσιακή μουσική, έκθεση ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών, ημερίδα για την παρουσίαση της προόδου των αναστηλώσεων των Βυζαντινών Μνημείων του νησιού, Διεθνές Φιλοσοφικό Συνέδριο και Συμπόσιο.

Η θεατρική παράσταση ‘Δον Καμίλλο”, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, «Διόνυσος»,θα παρουσιασθεί  αύριο 31 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σοχλείο των Θερμών.

Η ίδια παράσταση θα επαναληφθεί  και την πρώτη Αυγούστου, στη Χώρα της Σαμοθράκης, στην πλατεία Παπαγιώργη Μανωλάκη.

Οι εκδηλώσεις γίνονται  με την συμμετοχή Συλλόγων- Φορέων του νησιού, από τον Δήμο Σαμοθράκης και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Αστυνομικό Δελτίο:

Σύλληψη για πλαστογραφία  

Συνελήφθη  σε Επαρχιακή Οδό της Ξάνθης 33χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι είχε τοποθετήσει στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ κατά τη διάρκεια του ελέγχου κατείχε και επέδειξε σε αυτούς μία (1) πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης. Επι πλέον στη δικογραφία περιλαμβάνονται και παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Συλλήψεις στην Ξάνθη

Συνελήφθησαν στην Ξάνθη τέσσερις  ημεδαποί, ηλικίας 44, 36, 34 (άντρες) και 33 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πώλησης, αγοράς και κατοχής ναρκωτικών.  Σημειώνεται ότι ο 34χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για ληστεία και ο 44χρονος για κλοπές.

Aθλητική Ενημέρωση

Ο Δήμος Κομοτηνής θα πληρώσει για το ηλεκτρονικό συ σύστημα του ΔΑΚ

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής , ο Δήμος της πόλης θα τοποθετήσει το ηλεκτρονικό  σύστημα ελέγχου  στο ΔΑΚ Κομοτηνής ,συνολικού  κόστους 15.000 ευρω . Έτσι με τον τρόπο αυτό θα ειναι καλυμμένος ο Πανθρακικός για τη νέα αγωνιστική περίοδο , αφού χωρίς το νέο σύστημα , ο νόμος προβλέπει οτι τα παιχνίδια θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών . Βεβαια ο νέος νόμος προβλέπει οτι η δαπάνη επιβαρύνει τις διοργανώτριες αρχές . Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την σούπερ λιγκ και όχι τους ιδιοκτήτες των σταδίων .
Το μόνο  σίγουρο ειναι  πως με αυτόν τον τρόπο ο Πανθρακικός έλυσε ένα πρόβλημα  για το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει σε 23 ημέρες .

Ο Φάρκας η 6η μεταγραφή της Ξάνθης
Τον Σλοβάκο κεντρικό αμυντικό Πάβελ Φάρκας απέκτησε η Σκοντα Ξάνθη , φτάνοντας τις έξι μεταγραφές αυτο το καλοκαίρι.

Ο πανύψηλος ( 1.91) αμυντικός , έρχεται για να καλύψει το κενό του Γούτα που έφυγε για τον Ολυμπιακό και ήδη ξεκίνησε προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα . Την προηγούμενη χρονιά , ο Φάρκας αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του Αζερμπαιτζάν με την Γκαμπάλα, ενώ έχει περάσει απο Ρουμανία και Ιταλία .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος