To να χάνεται το αυτονόητο δικαίωμα του ανθρώπου στην ησυχία του σπιτιού του είναι ένα ζήτημα. Η συγγραφέας και μεταφράστρια Κλαίρη Μιτσοτάκη βρίσκεται εδώ και 15 μήνες σε μια διαρκή αναζήτηση μερικών στιγμών από την ησυχία και τη σιωπή που της προσέφερε κάποτε το προσωπικό της άσυλο.
Είναι, στην ουσία, δέσμια του ίδιου του σπιτιού της και όμηρος των γειτόνων της. Όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλει προσπάθεια για να καταδείξει το πρόβλημα, να αντιμετωπίσει το παράλογο, το τέρας της γραφειοκρατίας, τις χρονοκαθυστερήσεις και τα παραθυράκια του νόμου.
Όπως καταγγέλλει στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εδώ και περίπου 450 μερόνυχτα, από τότε που χτίστηκε δίπλα στο σπίτι της το κέντρο αποκατάστασης «Ολύμπιον Ηρακλείου Α.Ε.», ο μηχανολογικός του εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο του δημιουργεί μια αδιάλειπτη όχληση, όχι μόνο ακουστική, αλλά και με υπόκωφες υπόγειες δονήσεις, που την κρατούν ξύπνια τις νύχτες και αποκαμωμένη για οποιαδήποτε δραστηριότητα τις ημέρες. Οι μονάδες των κλιματιστικών, τα μηχανήματα για την πισίνα, οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και πολλά άλλα ογκώδη μηχανήματα περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του θορύβου.
«Έχει διαταραχθεί απολύτως η ζωή και η καθημερινότητά μου», λέει στην ΕΡΤ η Ηρακλειώτισσα συγγραφέας, η οποία εξηγεί ότι έχει διακοπεί πλήρως η παραγωγή έργου, συγγραφικού και μεταφραστικού, δηλαδή, ουσιαστικά, έχει σταματήσει να εργάζεται.
Από το Μάρτιο του 2021 η παραγωγή θορύβου από τις πάσης φύσεως ηλεκτρομηχανολογικές και άλλες εγκαταστάσεις έχει αλλοιώσει τη ζωή των γειτόνων του «Ολύμπιον». Μια ακόμα γυναίκα που ζει σε παρακείμενο σπίτι αδυνατεί να ζήσει σε συνθήκες ηρεμίας αν ανοίξει τα βορινά παράθυρα του σπιτιού της, αφού ο θόρυβος των μηχανημάτων έχει γίνει ακόμα πιο ενοχλητικός από πριν. Η κ. Δανάη Καρακάση που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου αναφέρει: «Το βουητό που ακούγεται στην περιοχή έχει γίνει ακόμα πιο έντονο τους τελευταίους μήνες και κάνει τη ζωή μας στο σπίτι δυσάρεστη».
Δύο μήνες αργότερα και αφού η Κλαίρη Μιτσοτάκη έκανε προφορικά τα παράπονά της στη διοίκηση, εις μάτην, το Μάιο ξεκίνησε μια σειρά ατελείωτων μέχρι και σήμερα επαφών. Με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΠΕΧΩΣ, την πολεοδομία, την αστυνομία, το δήμο, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όλους τους βουλευτές του Ηρακλείου και φυσικά τη δικαιοσύνη. Η ζωή της όμως παραμένει αβίωτη κι αφόρητη. Ζει πια μόνο με ακουστικά στα αυτιά της για να ακούει μουσική που καλύπτει κάπως τον αδιάλειπτο θόρυβο. Έχει μάλιστα καταλήξει ότι τα έγχορδα είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι σ’ αυτήν την απελπιστική, για την ίδια, κατάσταση.
Στο σκηνικό του ακατάπαυστου θορύβου από το Μάρτιο του 2021 είχε προστεθεί από τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους και ο υπερφωτισμός της κατοικίας της από τεράστιους προβολείς που τοποθετήθηκαν στο «Ολύμπιον» και φώτιζαν απευθείας ολόκληρο το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, που άλλωστε απέχει μόλις 80 μέτρα από το κέντρο αποκατάστασης. Η φωτιστική επίθεση προς το σπίτι της και οι κατά καιρούς εκτοξευόμενες απειλές από εργαζόμενους στον «Ολύμπιον» που σε μερικές περιπτώσεις έγιναν πράξη, είχαν σαν αποτέλεσμα η κ. Μιτσοτάκη να αναγκαστεί να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για να νιώσουν, η ίδια και τα μικρά της εγγόνια, προστατευμένοι. Τελικά, μετά από δικαστική προσφυγή της καταγγέλουσας και τέσσερις παρεμβάσεις των δημοσίων υπηρεσιών, οι προβολείς αποξηλώθηκαν.
Η απάντηση του Ολύμπιον διά του διευθυντή του κ. Γιώργου Ανδρουλάκη είναι ότι σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης ο ήχος που εκπέμπεται από τα μηχανήματα είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ότι οι προβολείς δεν «σημαδεύουν» πια το σπίτι της κ. Μιτσοτάκη και ότι δεν υπάρχει βόμβος ή δόνηση που μεταφέρεται μέσω του εδάφους, ενώ θεωρεί τα όσα ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα κάπως υπερβολικά. Ως προς τις απειλές που δέχτηκε η καταγγέλουσα από εργαζόμενους του κέντρου ότι θα την αναγκάσουν ακόμα και να φύγει από το σπίτι της, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι υπάλληλοι του «Ολύμπιον» προέβησαν σε απειλές και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να είπαν καμιά κουβέντα πάνω στα νεύρα τους».
Από την ενδελεχή έρευνα της κ. Μιτσοτάκη, προκύπτει ότι το «Ολύμπιον» έχει μπροστά του κι άλλα μέτωπα. Η πολεοδομία του δήμου εξέδωσε απόφαση ότι το κτίριο είναι παράνομο, ενώ η περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει την απόφαση αναστολής λειτουργίας του νεόδμητου –τουλάχιστον στο Ηράκλειο- κέντρου αποκατάστασης. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η νομιμότητα των δικαιολογητικών του «Ολύμπιον» βρίσκεται υπό διερεύνηση, οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι γνωστές και σοβαρές, ωστόσο αυτές οι υποθέσεις παίρνουν συνήθως πολύ χρόνο, καθώς γίνονται προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια για κάθε ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν. Παρ’όλα αυτά, η έρευνα της περιφέρειας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ωστόσο η γνωμοδότηση της πολεοδομίας είναι ξεκάθαρη. Το «Ολύμπιον» δεν έχει πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής και η πολεοδομία δεν του χορηγεί άδεια ηλεκτροδότησης, δηλαδή λειτουργεί παράνομα με εργοταξιακό ρεύμα. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι «η απόφαση της πολεοδομίας είναι παράνομη, αφού η υπηρεσία παραδέχεται ότι έδωσε άδεια δόμησης “εκ παραδρομής” και έκτοτε έχει περάσει ενάμισης χρόνος και έχουν δαπανηθεί περίπου 6 εκ. ευρώ που φυσικά δεν μπορούν να χαθούν».
Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Μιτσοτάκη, το «Ολύμπιον», όπως προκύπτει από τις αυτοψίες της πολεοδομίας, εκτός από δημόσιο δρόμο έχει καταπατήσει κατά 600τ.μ. το όμορό του κτήμα που ανήκει στην οικογένεια της. Ο κ. Ανδρουλάκης, ωστόσο, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Το «Ολύμπιον» για όλα αυτά τα ζητήματα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, ο ρόλος του οποίου είναι συμβουλευτικός και περιμένει την απόφαση που θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του απέναντι στην πολεοδομία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος