Τουλάχιστον δύο χρόνια και στοχευμένα μέτρα στήριξης θα χρειαστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη Κρήτης για να ανακτήσουν τις δυνάμεις που απώλεσαν και να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία. Αυτό προκύπτει από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της έρευνας που από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και αφορά τις «Οικονομικές Επιπτώσεις από την Πανδημία COVID-19 στη Κρήτη», οι οποίες είναι σημαντικές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: «Υγειονομική Κρίση του COVID-19 και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Απειλές και Προκλήσεις», από τον Αντιπρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΕΛΜΕΠΑ Καθηγητή Χρήστο Φλώρο.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι σημαντικά και αποδεικνύουν ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων βρέθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις της Κρήτης επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ύφεση το 2020 (σε σχέση με το 2019). Γίνεται αναφορά στη προσπάθεια ανάκαμψης το 2021, όπου οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν σε εντελώς νέα δεδομένα με διαφορετικά πρωτόκολλα λειτουργίας αλλά και με εκσυγχρονισμό του ψηφιακού τους εξοπλισμού ή ακόμα με τροποποίηση των αντικειμένων δραστηριότητας τους.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Φλώρος, τα πρώτα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 σε σχέση με το 2019 οι επιχειρήσεις του νησιού παρουσιάζουν μείωση των καθαρών πωλήσεων και των καθαρών κερδών έως και κατά 70%, της ρευστότητας κατά 40% – 50%, της κερδοφορίας κατά 50% και άνω και του κύκλου εργασιών τους επίσης κατά το ήμισυ. Ωστόσο, φαίνεται η πορεία αυτή να ανακόπτεται το 2021 και να περιορίζεται η μείωση στον κύκλο εργασιών στο 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη στα μέτρα στήριξης τα οποία ελήφθησαν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Κρήτης αναγνωρίζει τον αντίκτυπο των επιπτώσεων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους αλλά δηλώνουν ότι κατάφεραν να διατηρηθούν σε μια δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα. Θεωρούν ότι ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας του κορονοϊού συμβάλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης, το μέγεθος αυτής ή τον τόπο δραστηριότητας. Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων ήταν σημαντικά, και συνέβαλαν στη διατήρησή τους σε μια δύσκολη εποχή ύφεσης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Όμως τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να καλύπτουν πλήρως τις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται όσο η πανδημία και το κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζεται. Έτσι, οι επιχειρήσεις της Κρήτης επιθυμούν στήριξη για τουλάχιστον 2 έτη. Από την έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ καταγράφεται μια αύξηση στην Κρήτη όσον αφορά τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην εποχή της πανδημίας του COVID-19 και οι οποίες αφορούν κυρίως τη γεωργία. Επίσης, οι επιχειρήσεις της Κρήτης επιθυμούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο μέσω επενδύσεων, σε σχέση με την ψηφιακή οικονομία και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν συνδέουν την ψηφιακή μετάβαση της επιχείρησης με μείωση του υφιστάμενου προσωπικού τους. Αντιθέτως, το 85% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα θεωρούν ότι το προσωπικό θα πρέπει να παραμείνει είτε ακόμα να αυξηθεί. Τέλος, τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αύξησης της κατανάλωσης, που σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, θα λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Για παράδειγμα, με μείωση του υψηλού ΦΠΑ 24% θα ενισχυθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων, και επομένως θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Η έρευνα στοχεύει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης και σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας, αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την κατανομή των πόρων και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων στήριξης. Θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν: η αντίδραση των επιχειρήσεων στο σοκ της πανδημίας, η προσπάθεια ανάκαμψης σε σχέση με τα μέτρα στήριξης, η ψηφιακή μετάβαση, ο ρόλος των τραπεζών και της πολιτείας στη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και λύσεις ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να καταστούν βιώσιμες στη μετά Covid-19 εποχή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος