«Στοπ» σε μεταλλάξεις του κορονοϊού που θα μπορούσαν να έχουν εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη, βάζει το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επιτήρησης της πανδημίας στο νησί, επιδρώντας καταλυτικά στην αντιμετώπισή της.
Ο άμεσος εντοπισμός του πρώτου κρούσματος Όμικρον στην Κρήτη είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του δικτύου, για το οποίο μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Εξωκυττάριου Χώρου, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Όπως ανέφερε, «έχουμε ετοιμάσει διαγνωστική διάταξη για τον ειδικό έλεγχο της μετάλλαξης Όμικρον, την οποία εφαρμόζουμε στο σύνολο των θετικών δειγμάτων που έρχονται στο εργαστήριό μας. Αυτό σημαίνει πως καλύπτουμε πλήρως τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και δειγματοληπτικά το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπως κάναμε όλο τον τελευταίο χρόνο». Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα, τα οποία ενημερώνουν το Εργαστήριο όταν εντοπίζουν ύποπτα δείγματα.
Ο ίδιος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται στο εργαστήριο, με επικεφαλής τον καθηγητή, Γιώργο Σουρβίνο: «Χρησιμοποιούμε κάποια χαρακτηριστικά που έχει το στέλεχος αυτό για το ανιχνεύσουμε τη στιγμή της διάγνωσης. Εκεί που ανιχνεύουμε αν κάποιο δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό, επιτόπου γίνεται ο χαρακτηρισμός του αν είναι ύποπτο ή όχι. Στη συνέχεια, για να το επιβεβαιώσουμε, κάνουμε λεπτομερή ανάλυση με διαδικασία NGS, πλήρους δηλαδή ανάλυσης του γονιδιώματος. Αυτό χρειάζεται 3-4 ημέρες. Στο μεταξύ ενημερώνουμε την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ και λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».
Ο έγκαιρος εντοπισμός του στελέχους της Μποτσουάνα, που είχε σαν αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του άμεσα, δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής των επιστημόνων του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτι ανάλογο συνέβη πολύ πρόσφατα με τη μετάλλαξη Δέλτα+, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ιεράπετρας, τέθηκαν γρήγορα υπό περιορισμό και αποφεύχθηκε η εξάπλωση.
«Τα τελευταία δείγματα που ελέγχθηκαν έδειξαν ότι δεν είχαμε επιπλέον διασπορά», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιες περιπτώσεις είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια το καλοκαιριού. «Κάποια στελέχη ανιχνεύθηκαν από αυτό το σύστημα, απομονώθηκαν και τελικά αποφεύχθηκε η διασπορά τους στην Κρήτη», εξήγησε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος