Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της βόρειας ακτογραμμής της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νησιών, σε συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το ξεχωριστό μήνυμά της βράβευσης στα Green Awards 22 του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και του Δημάρχου, Γιώργου Μαχειμάρη, για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας του περιβάλλοντος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, για το πρόγραμμα «Typhoon Project» που ξεκίνησε από το 2019, για το έργο της απορρύπανσης των δυσπρόσιτων ακτογραμμών και της μεταφοράς των απορριμμάτων που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης, έλαβε σάρκα και οστά στη συνεργασία που ακολούθησε με τους 2 φορείς για τον καθαρισμό της ακτογραμμής του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με επέκταση και σε όλη της Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά.
- Η δραστηριότητά του TYPHOON PROJECT επικεντρώνεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ρύπανσης σε ακτές και βυθούς με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, με κυρίαρχη εκείνη της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την θαλάσσια ρύπανση, τη μείωση χρήσης των πλαστικών συσκευασιών, με υποθαλάσσιους καθαρισμούς και καθαρισμούς απρόσιτων παραλιών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Στόχος του προγράμματος η πρόληψη, ενημέρωση και οι ανάλογες παρεμβάσεις. Μετά την Σάμο, τα Χανιά, την Ύδρα, η Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά επιλέχθηκαν να είναι από τις πρώτες περιοχές που υλοποιείται το πρόγραμμα αυτό των περιβαλλοντικών καθαρισμών των ακτών και του βυθού στο ΙΟΝΙΟ.
- Επι 17 αυγουστιάτικες ημέρες ο «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων – με σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων καθώς και πυροσβεστικά μέσα, με 5 επανδρωμένα φουσκωτά σκάφη και με την εξειδικευμένη ομάδα του (πλήρωμα 34 ατόμων – στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους), επιχειρούσε «αποβάσεις» σαρώνοντας τις ακτογραμμές του Νησιού από το βορρά, τα στενά της Κασσιόπης –Αλβανίας, Νότιας Κέρκυρας και των Διαποντίων νήσων Οθωνούς-Ερείκουσα Μαθράκι ,συλλέγοντας απορρίμματα παράκτιας ρύπανσης .
Τελευταία ημέρα της επιχείρησης η Παρασκευή 26 Αυγούστου όπου ο όγκος των απορριμμάτων μεταφέρθηκε στο λιμάνι της ΗΜΕΡΟΛΙΑΣ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ σε μεγάλες σακούλες και παρελήφθη από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας από τις 7.30 το πρωί ,μέχρι τις 12.30. Μετράται σε 8 τόνους απορριμμάτων κατανεμημένους σε 116 μεγασάκους, ενώ τα 300 κιλά αφορούν ανακυκλώσιμα υλικά. Στο διαχωρισμό ευρέθησαν μεταξύ άλλων , πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, φελιζόλ, αλιευτικά απορρίμματα ( δίχτυα, σχοινιά, πλαστικά και μη νήματα κ.λπ.) που εντάσσονται στο Πρόγραμμα BlueCycle -το πρώτο ολοκληρωμένο εγχείρημα αυτής της κατηγορίας στην Ευρώπη-.
Παρευρέθησαν από πλευράς Δήμου Βόρειας Κέρκυρας οι: Δήμαρχος Βόρειας Κερκύρας Γιώργος Μαχειμάρης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παπαδάτος, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Μηχανολογικού εξοπλισμού-Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου Σκέμπρης Θεοφάνης, Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων Κόκκαλη Σπυριδούλα και οι προϊστάμενοι και το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας και πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης τόνισε πως η δράση αυτή αποτελεί έμπρακτη προσπάθεια των δύο φορέων να συμβάλλουν τα μέγιστα στον ύψιστο σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου των ελληνικών θαλασσών. Ευχαρίστησε θερμά αφενός όλη την ομάδα της δράσης του “Τυφώνα”, του επιχειρησιακού πλοίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, για τον καθαρισμό επι 17 ημέρες του βυθού των ακτών Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, αφετέρου όλο το προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου που συνέβαλε στην ολοκλήρωση της δράσης
Συνέχισε δε λέγοντας: «Τα απορρίμματα που αναδύθηκαν από τον βυθό της θάλασσας αποτελούν μια ανάμεικτη σε συναισθήματα εικόνα, από την μια η χαρά γιατί μπορέσαμε να φροντίσουμε τον υποθαλάσσιο παράδεισο μας και από την άλλη η βαθιά λύπη για την οικολογική καταστροφή που μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια προκαλούμε. Από αυτές τις εικόνες αποδεικνύεται ότι η θαλάσσια ρύπανση είναι συχνή και επικίνδυνη για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, την οικονομία της περιοχής και τη δημόσια υγεία όλων. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας θα συνεχίσει να επιδιώκει δράσεις και συνεργασίες όπως το «Typhoon Project» και να υπενθυμίζει σε όλους πως οι φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές και η εκπαίδευση όλων μας, είναι απαραίτητη και πως ο βυθός των θαλασσών μας είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της Ελλάδας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος