Κέρκυρα: «Κίεβο: Ζωή σε πολιορκία» μέσα από το φακό του Ν. Πηλού (video)

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (17/9) η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού και πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού στη δημοτική πινακοθήκη.

Κέρκυρα: «Κίεβο: Ζωή σε πολιορκία» μέσα από το φακό του Ν. Πηλού (video) Κέρκυρα: «Κίεβο: Ζωή σε πολιορκία» μέσα από το φακό του Ν. Πηλού (video)

Η έκθεση περιλαμβάνει 20 φωτογραφίες από την παραμονή του σε 5 διαφορετικές συνοικίες του Κιέβου  όπου παρουσιάζουν τη ζωή των ανθρώπων που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν στις εστίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ουκρανοί από 14 εως 90 ετών που μοιράζονται τις ιστορίες τους ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό στραμμένοι στο φως που γεννά η ελπίδα. Είκοσι διαφορετικοί άνθρωποι που αντιστέκονται στην φρίκη του πολέμου και παραμένουν ζωντανοί ακόμα και υπό πολιορκία.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Πηλός είναι Κερκυραίος, βραβευμένος φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής που συγκαταλέγεται μεταξύ των διακεκριμένων  Ευρωπαίων  φωτογράφων. Στα πολυάριθμα ταξίδια του έχει καταγράψει πολέμους, φυσικές καταστροφές, τη φτώχεια, τους κοινωνικοοικονομικούς αγώνες αλλά και τις πολιτιστικές εναλλαγές. Η δουλειά του εμφανίζεται τακτικά σε κορυφαίες διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το έργο του παρουσιάζεται σε εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από την πρώτη του αποστολή στο Λίβανο το 1988 έχει ταξιδέψει σε πάνω από 60 χώρες καταγράφοντας  σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ –όπου πέρασε 100 ημέρες χωρίς να ενσωματωθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα–τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο και την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Από το 2008  κάλυψε την Ελληνική και την Κυπριακή οικονομική κρίση, τις κοινωνικές και πολιτικές μεταμορφώσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξεγέρσεων της Κωνσταντινούπολης, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και την προσφυγική κρίση

Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με το πρότζεκτ  THE REFUGE (Το καταφύγιο) μια πρότυπη, διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα με την υποστήριξη του imedd, καθώς και με τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχει  προσκληθεί ως επισκέπτης ομιλητής και λέκτορας  στο New York University (2018-2019-2020), Columbia University School of the Arts (2014-2021), Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (2020-2021), Athens photo world Festival 2019, Photographic Nights, Contemporary Museum of Cologne 2015, Bronx Documentary Center (2014) ενώ πρόσφατα βραβεύθηκε με υποτροφία στο NYU με θέμα τα Νέα Μέσα.

Στα βραβεία και τις εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων , POY 2021, 2020, 2016, 2014, World press Photo 2017, NPPA 2014, CHIP 2012 and PX3 2020, 2016, 2014, 2013, 2012, VISUALLEADER 2016 και Visa Pour L’ Image Festival, Γαλλία, Moving Walls 21, Open Society Foundation, NΥ, Ηνωμένες Πολιτείες, Contemporary Museum of Cologne, Γερμανία, Roma Fotografia, Ιταλία, Kolga Tbilisi Photo Festival, Γεωργία, House of Photography, Hamburg, Γερμανία, Angkor Photo Festival, Καμπότζη, Zingst Photo festival, Γερμανία, Museum of Photography, Θεσσαλονίκη, Athens Photo Festival, Μουσείο Μπενάκη κτλ.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους The New York Times, στο TIME, στο Newsweek, στο Stern, στο Der Spiegel, στην Die Zeit, στους Financial Times, στους Sunday Times, στον Independent, στον Guardian, στο XL Semanal, στο Gente, στο Bloomberg, στο Internazionale, στην L’Esspreso και αλλού.

Κέρκυρα: «Κίεβο: Ζωή σε πολιορκία» μέσα από το φακό του Ν. Πηλού (video)Κέρκυρα: «Κίεβο: Ζωή σε πολιορκία» μέσα από το φακό του Ν. Πηλού (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος