Κομοτηνή: Αμπελώνας Βιολογικής Καλλιέργειας

Η Ξάνθη έχει την δική της σημαντική θέση στον οινικό χάρτη της χώρας. Χωρίς δεύτερη σκέψη κυριαρχεί ο αμπελώνας των Αβδήρων, όπου οι φίλοι του κρασιού, θα βρουν τους οίνους ΠΓΕ Άβδηρα (Τοπικός Οίνος Αβδήρων).

Η περιοχή των Αβδήρων είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτή εστιάζεται το ενδιαφέρον για οινοτουρισμό στην Ξάνθη καθώς η επίσκεψη συνδυάζεται με τον Αρχαιολογικό Χώρο, το Βυζαντινό Πολύστυλο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Το δικό του μικρό λιθαράκι έχει προσθέσει και το Κτήμα Καρακώστα σ’ αυτή τη διαδρομή, με τα δικά του αμπέλια, το δικό του οινοποιείο και διάφορες ποικιλίες που μαγεύουν όποιον τις γευτεί.
«Τα Άβδηρα είναι γνωστά για το κρασί από τα αρχαία ακόμη χρόνια» μ’ αυτό το σκεφτικό ξεκινήσαμε να παράγουμε τον δικό μας τοπικό οίνο με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη», περιορισμένης ποσότητας και εξαιρετικής ποιότητας. Δεν μπορείς να βγάλεις πάνω από ένα τόνο στο στρέμμα και παίρνεις το 50%» δηλώνει η Ελισάβετ για το ξηρό, το ημίγλυκο, το ροζέ και το λευκό κρασί που παράγουν. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή για τα αμπέλια με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Όσον αφορά στη διάθεση του προϊόντος; Εκεί γίνονται μικρά βήματα και αναπτύσσονται συνεργασίες με λίγα καταστήματα της Ξάνθης, ταβέρνες και εστιατόρια.Οι δρόμοι του κρασιού πάντως έχουν ανοίξει για τα καλά στην Ξάνθη.

Φώτο: Η Ελισάβετ από το Κτήμα Καρακώστα Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος