Ένας κτηνοτρόφος – τυροκόμος από την Κρήτη κάνει γνωστή την γευστικότατη γραβιέρα σε όλη τη χώρα. Ο Νικήτας Φιλιππάκης γυρίζει την Ελλάδα, από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, έως τη Ροδόπη και τον Έβρο πουλώντας το τυρί, που δώδεκα μήνες, οι καλοί παραγωγοί, το περιμένουν να ωριμάσει.
«Όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό. Αυτοί που γνωρίζουν από καλό τυρί, αναζητούν την γραβιέρα» δηλώνει και σημειώνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους από τα μεγάλα Super Market αποφεύγοντας τις αγορές γραβιέρας μόνον κατ’ όνομα
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον μερακλή Κρητικό, λειτουργούν 170 τυροκομεία, χωρίς αυτά των Ενώσεων. Το πιο μικρό από αυτά παράγει 200 τόνους γραβιέρα το χρόνο. Φέτος λόγω της κρίσης η κατανάλωση είναι περιορισμένη και η γραβιέρα παραμένει αδιάθετη στα τυροκομεία των παραγωγών.
Ωστόσο, ο καλός παραγωγός δεν πτοείται. «Δεν υπάρχει ελληνικό χωριό που να μην έχω πάει» δηλώνει ο κτηνοτρόφος –τυροκόμος σημειώνοντας ότι διέξοδος από την κρίση είναι η ενασχόληση με τη γη και τα ζωντανά. «Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν πεινάει ποτέ» καταλήγει, βέβαιος ότι το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα του κτηνοτρόφου έχει μέλλον.
Φώτο: Νικήτας Φιλιππάκης, Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος