Κομοτηνή: Επάγγελμα μοδίστρα…

Έμεινε άνεργη στα χρόνια προ της Κρίσης, όταν απολύθηκε, μετά από πολλά έτη εργασίας σε βιοτεχνία της Ροδόπης. Ωστόσο, η κα Παγώνα δεν το έβαλε κάτω και άνοιξε, το δικό της εργαστήρι μοδιστρικής. Έκτοτε, βλέπει κάθε χρόνο, ιδιαίτερα την περίοδο των Μνημονίων, πολλές γυναίκες να κάνουν το ίδιο αναζητώντας μια εργασιακή διέξοδο στην παλιά τέχνη της μοδίστρας.

«Ήξερα καλά την δουλειά, ήθελα και πιο πριν να ανοίξω το δικό μου ραφείο, αλλά φοβόμουν, δείλιαζα, μετά την απόλυση μου, όμως, άνοιξα τον δικό μου χώρο και δεν το μετάνιωσα» δηλώνει προσθέτοντας ότι η μοδιστρική είναι μια τέχνη που απαιτεί το δικό της χώρο και χρόνο. «Δεν μαθαίνεται», όπως χαρακτηριστικά λέει, «σε έξι μήνες». Η μοδιστρική, σύμφωνα με την κα Παγώνα, έχει πολλά μυστικά, απαιτεί φαντασία κι ευστροφία, δύο χαρακτηριστικά της δουλειάς της που την κατατάσσουν στις κορυφαίες μοδίστρες της Ροδόπης. «Με ευχαριστούν και με ικανοποιούν τα όμορφα λόγια των πελατών μου» δηλώνει εκείνη και σπεύδει να προσθέσει «η καλή δουλειά πρέπει να πληρώνεται».

Μπορεί να αποτέλεσε και να εξακολουθεί να αποτελεί λύση η δουλειά της μοδίστρας για πολλές γυναίκες σε διαφορετικές εποχές, ωστόσο, λίγα είναι εκείνα τα νεαρά κορίτσια που κάθονται δίπλα σε παλιές μοδίστρες για να μάθουν την τέχνη. «Δεν είναι ανεξήγητο, είναι δύσκολη δουλειά, απαιτεί υπομονή, δεν είναι λαμπερή» δηλώνει η κα Παγώνα γνωρίζοντας κι εκείνη καλά τους πόνους στα δάκτυλα, στη μέση και στον αυχένα που αφήνει η πολύωρη ενασχόληση με ένα ρούχο και το σκύψιμο πάνω από μια ραπτική μηχανή.
Φώτο: Η κ. Παγώνα, μοδίστρα στην Κομοτηνή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος