Κομοτηνή: Επιστροφή στο σαρακοστιανό τραπέζι

Στροφή προς τη νηστεία σημειώνεται τον τελευταίο καιρό, με ανθρώπους όλων των ηλικιών, κυρίως ,όμως, νέους να επιλέγουν να νηστέψουν μάλιστα καθ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Στροφή που γίνεται ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη από τους επαγγελματίες εστιάτορες σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Αδέρφια» στην Κομοτηνή, τον κ. Ανέστη Βαφειάδη .

«Πραγματικά έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες . Δεν ξέρω αν γίνεται λόγω νηστείας ή απλά ως μια καινούργια μόδα, ωστόσο, παρατηρώ η κατανάλωση λαδερών και νηστίσιμων θαλασσινών να έχει αυξηθεί σημαντικά» δηλώνει ο κος Βαφειάδης σημειώνοντας πως οι επαγγελματίες –εστιάτορες της Κομοτηνής έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες υπάρχει τουλάχιστον ένα πιάτο σαρακοστιανό» δηλώνει παρατηρώντας κι εκείνος τους νέους έως την ηλικία των 50 χρόνων να νηστεύουν περισσότερο από ό,τι οι παλιότεροι.

Έτσι, θαλασσινά, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μύδια αλλά και λαδερά: φασολάκια, γεμιστά, ντολμαδάκια, φασόλια στο φούρνο επιστρέφουν στο τραπέζι. «Η συνήθεια αυτή οδηγεί και τους εστιάτορες να στρέφονται προς την παραδοσιακή κουζίνα, προς τα φαγητά της γιαγιάς.» δηλώνει ο κ. Βαφειάδης σημειώνοντας ότι ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των Ορθοδόξων νηστεύει. Όσον αφορά στο κόστος των σαρακοστιανών, ο γνωστός εστιάτορας σπεύδει να σημειώσει ότι κάπως πιο ακριβά είναι πιάτα, όπως οι σουπιές, τα χταπόδια. «Τα κατεψυγμένα μαλάκια και τα θαλασσινά, ωστόσο, ρίχνουν το κόστος» παραδέχεται παρουσιάζοντας τα πιάτα που τις μέρες της Σαρακοστής έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση «Καλαμάρι γεμιστό, χταπόδι με μακαρονάκι, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σουπιές γιαχνί, σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με πράσο, χταπόδι ξιδάτο».
Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος