Κομοτηνή: Η αγρότισσα Ιωάννα

Σηκώνονται στις τέσσερις η ώρα το πρωί και δουλεύουν έως αργά το βράδυ στα χωράφια μαζί με τους συζύγους τους. Οι Ελληνίδες αγρότισσες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην παραγωγή και στην οικονομία της υπαίθρου, ωστόσο, ζουν κι εκείνες, παρά τη σκληρή δουλειά, με το παράπονο της μη αναγνώρισης του αγώνα τους.

«Όπως όλοι οι αγρότες» δηλώνει η αγρότισσα Ιωάννα και εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και τα κέρδη για τους αγρότες ελάχιστα. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Δεν έχουμε απολαβές, δεν έχουμε κέρδη, όταν δεν έχει ο φτωχός, δεν έχει κανείς» δηλώνει η κα Ιωάννα και σημειώνει ότι παρά τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγει με τον σύζυγο της λίγοι είναι οι καταναλωτές που διαθέτουν χρήματα για την αγορά τους.

Κι όταν η δουλειά στο χωράφι τελειώσει, ένας δεύτερος αγώνας, αυτός του νοικοκυριού περιμένει τις αγρότισσες της υπαίθρου. Φροντίδα των παιδιών, φαγητό, καθαριότητα, ετοιμασίες για την επόμενη μέρα, όλα περιμένουν τα δικά της χέρια. «Μερικές φορές σκέφτομαι ότι για να αντέξει η γυναίκα θα πρέπει να είναι και λίγο ήρωας» δηλώνει η κα Ιωάννα που βοηθά τον σύζυγό της ακόμη και στην πώληση των προϊόντων που παράγουν.
Φώτο: Η αγρότισσα Ιωάννα από το Νομό Ξάνθης. Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος