Κομοτηνή: Στην Κύπρο με το Erasmus plus

Η Παλιάτσου Σμυρανή σπούδαζε στο Δ.Π.Θ. στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών όταν… συνάντησε την Κύπρο. Αφορμή στάθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus Plus. «Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου, επιλέγουν την Τουρκία, εγώ πήγα στην Λευκωσία γιατί εκεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών ,στο τρίτο έτος και μετά, προσφέρει ειδίκευση Γλωσσολογία –Λογοτεχνία κι αυτό ήταν κάτι που με ενδιέφερε » δηλώνει σημειώνοντας πως είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που γνωρίζει πραγματικά τη γλώσσα. «Στο Πανεπιστήμιο γίνεται πολύ καλή δουλειά, είναι μια καλά οργανωμένη κατεύθυνση» δηλώνει για το Τμήμα του ΔΠΘ που τις έδωσε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια για να μάθει την τουρκική γλώσσα.

Όσον αφορά στην Κύπρο, σημειώνει πως «είναι μια περίεργη χώρα. Έκανα μάθημα πέντε λεπτά από τα Κατεχόμενα» . Για την ίδια ήταν μια πολύ καλή, πολύ διαφορετική εμπειρία, γνωρίζοντας από κοντά ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει πολλά κοινά με το αγγλικό. «Περνούσαμε πολλές ώρες στη Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη Τουρκολογίας, όπου μπορούσες να βρεις τα πάντα» δηλώνει η κα Παλιάτσου σημειώνοντας πως από το ΔΠΘ πήρε την Γλωσσική Επάρκεια και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου έμαθε να ακολουθεί τα βήματα της επιστημονικής έρευνας.

Όσον αφορά στις σχέσεις της με τους Κύπριους, όπως δηλώνει οι άνθρωποι είναι πολλοί διαφορετικοί ή θα βρεις να σ’ αγαπήσουν ή να σε μισήσουν. «Έχουν μια πικρία με την Ελλάδα και το λένε ξεκάθαρα μπροστά σου » δηλώνει σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας διάχυτος ανταγωνισμός με την Ελλάδα. Και καταλήγει με την παρατήρηση ότι: «Μας θεωρούν καλαμαράδες, πιστεύουν ότι μιλάμε και γράφουμε καλύτερα την ελληνική γλώσσα, πεδίο στο οποίο υστερούν πάρα πολύ, προσπαθούν όμως… »
Φώτο:Παλιάτσου Σμυρανή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος