Κομοτηνή: Τα Ψιλικατζίδικα σε καιρό κρίσης

«Δουλειά δεν έχει, προσπαθούμε να επιβιώσουμε » δηλώνει με το καλημέρα ο Κώστας Μηλίδης και κάνει λόγο για πολλά έξοδα λειτουργίας τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με δουλειά από τις επτά το πρωί μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Στο μικρό του “ψιλικατζίδικο” εργάζονται τέσσερα άτομα, τρεις της οικογενείας κι ένας υπάλληλος. «Όσο πιο πολύ κάθεσαι στο μαγαζί, τόσο ελπίζεις ότι κάτι καλό θα κερδίσεις. Άδικος κόπος, πάλι τα παίρνουν οι Εφορείες, οι Ασφάλειες, τα ενοίκια κ. α.». Όπως δηλώνει ο κ. Κώστας Μηλίδης μόνο ένα 10-15% είναι το καθαρό κέρδος για τους ιδιοκτήτες.

Βραχνάς εξακολουθούν να αποτελούν και τα υψηλά ενοίκια στην Κομοτηνή. Ενοίκια που σε καιρούς κρίσης εξακολουθούν να κυμαίνονται στα 700 και 800 ευρώ το μήνα . «Αν βάλεις και το ΤΕΒΕ και τα έξοδα λειτουργίας σίγουρα θα θέλεις 2.000 ευρώ για να κρατήσεις ένα μαγαζί ανοικτό».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κι εκεί τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα για τους καταστηματάρχες. Είναι, όπως λένε, 50 με 60% κάτω η κατανάλωση σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Αν δεν πέσουν λεφτά στην αγορά, όλοι θα κλείσουν, δεν θα μείνει ανοικτό κανένα μαγαζί».

Είναι 17χρόνια στην αγορά της Κομοτηνής και γνωρίζει ότι οι ρυθμοί της τοπικής οικονομίας εξαρτώνται από τους αγρότες και τους υπαλλήλους. Όπως ξέρει ότι «γάγγραινα» τείνει να εξελιχθεί για την τοπική οικονομία η συνήθεια πολλών καταναλωτών να αγοράζουν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και την γειτονική βουλγαρική αγορά. «Τα λεφτά πρέπει να μένουν εδώ. Να στηρίζονται τα τοπικά καταστήματα» καταλήγει ελπίζοντας πως οι καλύτερες μέρες θα έρθουν σύντομα .
Φώτο:Κώστας Μηλίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος