Α. Κασσαπαντωνίου: Εργασία μετ εμποδίων για γυναίκες εργαζόμενες στη Ροδόπη

Παράπονα και καταγγελίες για εργασιακά δικαιώματα που δεν προστατεύονται και για κανόνες προστασίας που δεν τηρούνται στην καθημερινότητα των εργαζομένων και στον αγώνα τους στον εργασιακό στίβο καταγράφουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΔΥΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης. Όπως είπε η κ. Κασσαπαντωνίου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (25-2-2022) “υπάρχει ένας κόσμος χωρίς Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, γεγονός που επιτάσσει την ανάγκη για νέους αγώνες από την πλευρά των εργαζομένων”.

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα του κλάδου του επισιτισμού, όπου, όπως είπε, επικρατούν συνθήκες ζούγκλας, αναφέροντας πως είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που εργάζονται στο χώρο αυτό. Νεαρά κορίτσια για το service, εργαζόμενες συχνά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες στην κουζίνα και άλλες γυναίκες που καθαρίζουν τις πρωινές ώρες εισπράττοντας μισά μεροκάματα.

Α. Κασσαπαντωνίου: Εργασία μετ εμποδίων για γυναίκες εργαζόμενες στη Ροδόπη
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΕΝΙΔΥΚ

«Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε πάρα πολλούς κλάδους. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που εργάζονται 4 ώρες… » ανέφερε η κα Κασσαπαντωνίου σημειώνοντας πως θα μπορούσαν οι δομές να αναλάβουν τη φροντίδα και των παιδιών (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) και των ηλικιωμένων. «Τώρα καλείται να είναι μια νέα γυναίκα από το πρωί στο δρόμο για να μπορέσει με 400 ευρώ να στηρίξει την οικογένειά της» είπε.

Ως κύρια αιτήματα τόσο ως μέλος της ΕΝΙΔΥΚ, όσο και ως μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης σταχυολόγησε: Δικαιώματα και ΣΣ για τις γυναίκες με τη στήριξη της μητρότητας. «Η ακρίβεια σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλο πρόβλημα, “τρέμει” ο κόσμος να ανοίξει το λογαριασμό του ρεύματος” είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας έτσι ένα ακόμη εμπόδιο που καλείται η Ελληνίδα νοικοκυρά να αντιμετωπίσει καθημερινά. Προέταξε δε τον συλλογικό αγώνα ως λύση και απεύθυνε κάλεσμα σε κάθε γυναίκα να κάνει το βήμα πλαισιώνοντας σωματεία και διεκδικώντας από κοινού με βάση τις ανάγκες.

Ερωτηθείσα δε για το αν υπήρξαν καταγγελίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη Ροδόπη ανέφερε: «Ευτυχώς δεν έχω γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων καταγγελιών στην περιοχή μας» και σημείωσε με νόημα: «Χρειάζεται όμως ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να μην φτάσουμε σε εκείνο το σημείο για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας».
φώτο αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος