Α.Βαφειάδης: Προσδοκίες ότι θα φύγει η Θράκη από το γκρίζο με την Διακομματική Επιτροπή

«Η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης μας δημιουργεί ελπίδες. Ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας το οποίο μετά από τριάντα χρόνια υλοποιείται.» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει ότι: «Δημιουργούνται έτσι προσδοκίες να φύγει η Θράκη από το γκρίζο, να βοηθήσουν όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, με αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Να ξεφύγουμε από την θέση της φτωχότερης περιφέρεια της Ευρώπης.»

Ο κος Βαφειάδης για μια ακόμη φορά έθεσε στην πρόεδρο, κα Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής το αίτημα της στήριξης της «ραχοκοκαλιάς» της Ελληνικής Οικονομίας. «Μια «ραχοκοκαλιά» που έχει ραγίσει και είναι έτοιμη να καταρρεύσει και υπό το βάρος του κορονοϊου», όπως είπε « Διότι τα πράγματα φέτος είναι πολύ πιο δύσκολα από κάθε άλλη χρονιά.»

Α.Βαφειάδης: Προσδοκίες ότι θα φύγει η Θράκη από το γκρίζο με την Διακομματική Επιτροπή
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» αυτό που η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ζητά είναι: Ειδική Φορολογική Μεταχείριση.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» αυτό που η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ζητά είναι: 1ον Ειδική Φορολογική Μεταχείριση, χαμηλή φορολογία, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να γίνουν προϊόντα και υπηρεσίες της περιοχής ανταγωνιστικά με αυτά της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. «Για να πετύχεις την ανάπτυξη πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός. Η διαφορά τιμών των προϊόντων μας με τα προϊόντα των όμορων χωρών είναι χαρακτηριστική.» δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη «Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί με το κέντρο και την την υπόλοιπη Ελλάδα θα πρέπει (2ον )να ληφθεί υπόψιν η απόσταση. Απόσταση τεράστια, τα 800 και 1000 khm από την Θράκη είναι πολλά. Εμείς ζητάμε την καθιέρωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου που ισχύει στα νησιά. Να ισχύσει επί τέλους και στη Θράκη. Δεν μπορούμε να καταβάλλουμε 300 ευρώ διόδια πήγαινε έλα για ένα προϊόν. Αυτό μετακυλίεται σίγουρα στο προϊόν.»
Επίσης, στα αιτήματα για μια ακόμη φορά ξεχωριστή η θέση των καυσίμων. « (3ον )Οι ειδικές τιμές και οι ζώνες καυσίμων για τον ντόπιο πληθυσμό είναι αναγκαίες, ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Αυτό θα σημάνει ανάπτυξη για την περιοχή. Όταν τα καύσιμα είναι πιο οικονομικά εδώ από εδώ θα γίνονται όλα και η τροφοδοσία των επιχειρήσεων και η τροφοδοσία των ιδιωτών που αυτό στο κάτω – κάτω είναι και ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα και για το ίδιο το κράτος, καθώς οι φόροι θα επιστρέφουν στο ίδιο και δεν θα φεύγουν δεξιά κι αριστερά.»
Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ΔΠΘ και τη λειτουργία του στην εποχή του Covid 19 «Πάγιο αίτημα της περιοχής είναι η ενίσχυση του ΔΠΘ που είναι πυλώνας ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται έξι μήνες τώρα που υπολειτουργεί και θα υπολειτουργήσει τους επόμενους έξι μήνες.» σημειώνει ο κος Βαφειάδης και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος “τα έλεγα από τον Ιούνιο» προσθέτοντας: «δυστυχώς επαληθεύτηκα όταν κάποιοι χλεύαζαν. Περιμένω πρωτοβουλία από το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει πλέον το ΔΠΘ κανονικά. Υπάρχουν χώροι διδασκαλίας, ας λειτουργήσουν. Αλλιώς θα είναι ένα έτος πάρα πολύ δύσκολο για την περιοχή.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος