Αν.Μ.Θ.: 120 Σχολές Οδήγησης κλειστές λόγω Covid

«Από τις 6 Νοεμβρίου και μετά παραμένουμε κλειστοί, είμαστε σε υποχρεωτική αναστολή εκτός από ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς μας, το επαγγελματικό κομμάτι, δηλαδή τα επαγγελματικά διπλώματα» δήλωσε ο κος Αντώνης Μαστοράκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Αν.Μ.Θ. μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για τις επιπτώσεις του lock down στην λειτουργία των σχολών οδήγησης. Τα οποία επαγγελματικά διπλώματα, όπως είπε, στο εύρος της εργασίας τους αντιπροσωπεύουν ένα 5% .

Αν.Μ.Θ.: 120  Σχολές Οδήγησης κλειστές λόγω Covid
Ο κος Μαστοράκης σε παλαιότερο φωτογραφικό στιγμιότυπο ενημέρωνε την τότε υφυπουργό κα Νοτοπούλου για τα προβλήματα του κλάδου του

«Οι Σχολές Οδηγών είναι σε πλήρη αναστολή, δουλεύουν μόνο κάποιες οι οποίες θα βγάλουν ένα επαγγελματικό δίπλωμα για ένα φορτηγό και ένα λεωφορείο. Ένα πολύ μικρό ποσοστό στη δουλειά μας, ουσιαστικά είμαστε κλειστοί. Με ελάχιστη πελατεία, τα απολύτως αναγκαία για ένα συγκεκριμένο κομμάτι» δήλωσε ο κος Μαστοράκης.
Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης έχουν λάβει την 4η επιστρεπτέα ενίσχυση. «Και στην 5η επιστρεπτέα το άσχημο είναι ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον 50% δεν την έχει λάβει. Δηλαδή, οι μισοί συνάδελφοι, σίγουρα, δεν την έχουν λάβει. Και δεν την έχουν λάβει γιατί το 2018-2019 είχαμε κάποια προβλήματα το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ το 2019 δεν φαινόταν οι τζίροι μας να είναι σε κάποιο επίπεδο δόξα το θεό το καλοκαίρι του 2020 δουλέψαμε καλά, είχαμε δουλειά με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι εμείς έχουμε πτώση τζίρου και οι συνάδελφοι να μην λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, πράγμα το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι από τις 6 Νοεμβρίου έως σήμερα να έχουμε μπει μόνο σε μια επιστρεπτέα προκαταβολή. Για τους περισσότερους που είναι ατομική επιχείρηση μιλούσαμε για μια προκαταβολή στα 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση και το μισό ήταν επιστρεπτέο» εξήγησε ο κος Μαστοράκης.

Όσον αφορά στα αιτήματα που θέτει για τον χώρο του δεν είναι άλλο από το να “ανοίξει” ένα κομμάτι της δουλειάς « για να μπορούν να δουλέψουν ξανά» όπως λέει. «Αυτή τη στιγμή με βάση το τι βλέπουμε γύρω μας και πώς λειτουργεί η αγορά θα μπορούσαμε ένα κομμάτι της δουλειάς μας να δουλεύει. Θα μπορούσε να δουλεύει το πρακτικό κομμάτι. Σίγουρα οι μηχανές γιατί είναι σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση με το μαθητή. Αλλά και το αυτοκίνητο. Είμαστε δύο άτομα μέσα σ’ αυτό τηρώντας όλες τις προφυλάξεις. Μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση και ξέρουμε με ποιόν κάνουμε μάθημα. Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτηση σε σχέση με τα μαγαζιά που μπαινοβγαίνει ο κόσμος. Δουλεύουμε με ραντεβού. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε σε πρώτη φάση τα θεωρητικά μαθήματα εκτός» είπε ο κος Μαστοράκης και αποκάλυψε ότι έγιναν έγγραφα προς τον ΕΟΔΥ και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και από τους ίδιους και από το Υπουργείο Μεταφορών στο οποίο υπάγονται για την αναγκαιότητα να ανοίξουν οι Σχολές. «Έξω υπάρχει μια κανονικότητα, δεν θυμίζει σε κάποιον ότι υπάρχει περιορισμός. Και οι μόνοι που δεν δουλεύουμε είμαστε εμείς. Τα μόνο αυτοκίνητα που δεν βλέπουμε στο δρόμο είναι τα εκπαιδευτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για τον φόβο που υπάρχει για τα χειρότερα.

120 Σχολές λειτουργούν συνολικά στην αν.Μ.Θ. με τους εκπαιδευτές να είναι ακόμη περισσότεροι, όπως ακόμη πιο πολλές οι οικογένειες πίσω από τους ίδιους. «Ελπίζω να πάνε καλά για όλους μας, είμαστε μια αλυσίδα και κάθε κρίκος έχει τη δική του σημασία» κατέληξε ο κος Μαστοράκης μην κρύβοντας την αγωνία του.
Φώτο: Μάθημα Οδήγησης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος