Η συνέντευξη του κ. Στρατιάδη στην ΕΡΤ ΚομοτηνήςΥπό μορφή νομοσχεδίου θα έλθει άμεσα στην Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση η νέα τροποποιημένη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και την καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της Eldorado Gold.
Η σύμβαση, η οποία δόθηκε με καθυστέρηση στους βουλευτές για να τη μελετήσουν, αριθμεί πάνω από 1.000 σελίδες, ενώ η παλιά σύμβαση είχε ξεκινήσει το 2003, όταν η Eldorado Gold είχε αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της τότε TVX, όπως αναφέρει ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού.
Στη νέα συμφωνία εμπεριέχονται και οι παλιές -όπως για το επιχειρηματικό σχέδιο το 2006, τον Ιούλιο του 2011 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, το 2012 που έχουμε την έγκριση τεχνικών μελετών για τις Σκουριές, όπου όλα αυτά ανανεώνονται, σύμφωνα με τον κ. Στρατιάδη. Κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό ήταν, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, πως η εταιρεία παραβίαζε τη σύμβαση που είχε συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν καθετοποίησε την παραγωγή της όσον αφορά τη μεταλλουργία χρυσού -δηλαδή, δεν παρήγαγε ράβδους χρυσού, αλλά μετάλλευμα. Οι ράβδοι χρυσού θα μπορούσαν να μεταπωληθούν και από εκεί θα προέκυπτε η απόδοση των υψηλών φορολογικών εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει με την μέθοδο του κυανίου, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αλλά ούτε και με μια καινούργια μέθοδο που είχε επινοήσει η εταιρεία -flash smelting- που εφαρμοζόταν πιλοτικά στην Φινλανδία, αλλά εδώ ούτε καν το προσπάθησε, όπως αναφέρει ο κ. Στρατιάδης. Και προσθέτει πως, ουσιαστικά, αντιμετώπιζε πρόβλημα, γιατί ήταν απέναντι στη σύμβαση την οποία η ίδια είχε υπογράψει και θα μπορούσε το Ελληνικό Δημόσιο να την ελέγξει, ή να ζητήσει αποζημιώσεις και να τους υποχρεώσει να προχωρήσουν στην διαδικασία, ή να τους ακυρώσει την συμφωνία.
«Αντί λοιπόν αυτού για το συμφέρον της Ελλάδας, έρχεται το Ελληνικό Δημόσιο και απαλλάσσει την εταιρεία από την υποχρέωση κατασκευής μεταλλουργίας χρυσού. Παίρνει η εταιρεία νομικές διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της επένδυσης. Αν δηλαδή για οποιοδήποτε λόγο σταματήσουν οι εργασίες της, δικαιούται να αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, ‘εκείνος που μας χρώσταγε μας πήρε και το βόδι’. Κόβει πολλά έργα από την παλιά συμφωνία, που είχαν εγκριθεί το 2011, όπως το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκο, να συνδέσουν με υπόγεια Στοά το Μαντέμ Λάκο με την Ολυμπιάδα, για να μην έχουμε επίγεια μεταφορά των φορτηγών και επιβαρύνεται το περιβάλλον. Νέο βιομηχανικό λιμάνι στο Στρατώνι και όχι μια αναβάθμιση της προβλήτας. Το μεταλλευτικό κέντρο στο Μαντέμ Λάκο, στο οποίο υποτίθεται πως συγκεντρώνονταν όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, δυστυχώς δεν προβλέπεται πλέον. Γενικότερα έχουμε μια συμφωνία εντελώς αποικιοκρατική, η οποία είναι υπέρ σαφέστατα της εταιρείας και χάνει πολλά το Ελληνικό Δημόσιο», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού Ανέστης Στρατιάδης.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως από τη μέχρι τώρα μελέτη της νέας συμφωνίας δεν προκύπτει κάτι για τη Θράκη -ωστόσο, η μελέτη των χιλιάδων σελίδων συνεχίζεται. Ο κ. Στρατιάδης αναφέρθηκε σε ενότητα και μαχητικότητα των πολιτών σε Ροδόπη και Ξάνθη και γενικότερα στη Θράκη για την άρνηση της εξόρυξης του χρυσού-μια ενότητα μακριά από κόμματα και χρώματα, πολιτών, παραγωγικών φορέων, Αυτοδιοίκησης και βουλευτών, η οποία τροφοδοτείται από την αγάπη για της ζωή, το νερό και το περιβάλλον, όπως λέει, που στο παρελθόν κράτησε μακριά τους «χρυσοθήρες». «Αν χρειαστεί και τώρα θα το κάνουμε, αν νομίζουν κάποιοι πως η πανδημία θα κρατήσει μέσα τον κόσμο, υπάρχουν τρόποι για να αντιδράσει κανείς. Είναι βέβαια πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω του ότι οι νέοι περιβαλλοντικοί νόμοι έχουν αφαιρέσει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος προς το συμφέρον της ταχύτητας των ‘επενδύσεων’. Είμαστε εδώ και θυμόμαστε αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός, πως αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία δε θα βγει ο χρυσός», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Στρατιάδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος