Από Αύγουστο χειμώνα για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης

Το καλοκαίρι καλά κρατεί για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Το πράσινο χόρτο, παρά την παρατεταμένη ανομβρία, δεν έλειψε για τα ζωντανά τους και εκείνοι, όπως δηλώνουν στο ertnews, δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν βοσκοτόπια, βάτα και πράσινα κλαδιά ή πουρνάρια, κυρίως στις παραλίμνιες περιοχές.

Ωστόσο, η έλευση του χειμώνα θα αλλάξει το σκηνικό και αυτό στηριζόμενοι στη μακρά εμπειρία τους το γνωρίζουν καλά. Από πρώτο χέρι γνωρίζουν και τα προβλήματα που τους περιμένουν.

Από Αύγουστο χειμώνα για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης«Κρύο, βροχές και ταΐσματα πρωί – βράδυ. Αυτό είναι ο χειμώνας για τους κτηνοτρόφους. Τώρα τα βολεύουμε. Είναι οι μέρες μεγάλες, υπάρχει βόσκηση, χορταίνουν τα ζωντανά μας», περιγράφουν την καθημερινότητά τους και στέκονται στις «ανάσες» που πήραν με την καλύτερη τιμή στο γάλα. «Ογδόντα (0.80) λεπτά το κιλό από 55 λεπτά πέρσι». Αλλά και στην τιμή πώλησης των αμνοεριφίων, «4 ευρώ το κιλό από 2,20 και 2,50 πριν δύο χρόνια».
Παρατηρούν τον πληθυσμό των ενεργών κτηνοτρόφων να γηράσκει και η όποια ανανέωση να γίνεται με το σταγονόμετρο. «Δυστυχώς σπάνια συναντάς νέο άνθρωπο στο χώρο μας στη Ροδόπη», παρατηρούν γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περιμένουν τους νέους και δικαιολογώντας έτσι την απροθυμία τους να ασχοληθούν.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι σε σχέση με πριν 30–40 χρόνια τα κοπάδια έχουν μειωθεί κατά 60%. «Δεν υπάρχουν κτηνοτρόφοι και ποιμνιοστάσια γεμάτα πια, είναι πολύ λίγα. Είναι «βαριά» η δουλειά, είσαι «πιασμένος» κάθε μέρα, δεν έχεις χρόνο προσωπικό», σημειώνουν και προσθέτουν ότι και αυτοί που έμειναν είτε εγκαταλείπουν τελείως τα κοπάδια τους, είτε τα μειώνουν έχοντας ήδη απολύσει τα εργατικά τους χέρια.

Έτσι, κτηνοτροφικά χωριά με 5.000 ζωντανά κάποτε είναι ζήτημα τώρα εάν έχουν ένα και δύο κοπάδια. Σήμερα οι αιγο-προβατοτρόφοι στον Νομό Ροδόπης είναι 1.280. Ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων είναι 188.000, εκ των οποίων τα πρόβατα είναι 114.500 και οι αίγες 73.500, με την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του κτηνοτροφικού δυναμικού να φαντάζει επιβεβλημένη όσο ποτέ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος