Χ. Τερζίδης: Τα γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου να παραμείνουν εντός της Κομοτηνής

Την ανάγκη τα γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου να παραμείνουν εντός πόλης επεσήμανε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης,κος Χρήστος Τερζίδης μιλώντας σήμερα Παρασκευή στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (1-4-2022).

«Αποτελούν σημείο αναφοράς και μετάβασης για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του χώρου, η συνεργασία και διευκόλυνση των εργασιών των τελευταίων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του φορέα για την ομαλή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου» είπε δηλώνοντας την αντίθεσή του για τη θέση, που έχει επιλεγεί να μετεγκατασταθεί, στην περιοχή του Κικιδίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για το υψηλό μηνιαίο μίσθωμα των 9.900 € για ακίνητο εκτός του αστικού ιστού της πόλης. «Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία των συναλλαγών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αναφορικά με την ακίνητη περιουσία τους» είπε σημειώνοντας πως χρειάζεται «να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του Κτηματολογικό Γραφείο αν.Μ.Θ. και να στεγαστεί σε ακίνητο μεγαλύτερο εμβαδού. Υπήρξε προκήρυξη για προσφορά ανάλογου χώρου. Σύμφωνα με την προκήρυξη έπρεπε να είναι από 1.300 μέχρι 1.550 τ.μ. και μετά από σχετικές διαδικασίες επιλέχθηκε ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού της πόλης μας, στην κτηματική περιοχή του Κικιδίου» είπε. Δήλωσε δε, ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος μόλις πληροφορήθηκαν την επικείμενη αλλαγή, «κατόπιν εορτής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στις 19-10-2020,αντιδράσαμε άμεσα στείλαμε μια κοινή επιστολή από τότε, προς τη διοίκηση του Κτηματολογίου με κοινοποίηση στους αρμόδιους τότε υπουργούς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης «όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψιν οι παρατηρήσεις και οι ανησυχίες αναφορικά με τη διατάραξη των συναλλαγών και την ταλαιπωρία των συμπολιτών, αλλά οι αποδέκτες της επιστολής δεν μπήκαν καν στον κόπο, να στείλουν μια θετική απάντηση, να διασκεδάσουν, κάπως τις ανησυχίες μας».

Το θέμα τίθεται εκ νέου στη διοίκηση του φορέα και στους αρμόδιους υπουργούς (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης). «Θα διαπιστώσει κανείς ποιο είναι το πρόβλημα με μια μετάβαση στο λειτουργούν Κτηματολογικό Γραφείο, όπου καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, αλλά και δεκάδες επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, υπάλληλοι γραφείων, μηχανικοί προσέρχονται στο Κτηματολογικό Γραφείο για συναλλαγές, για προσκόμιση εγγράφων και κυρίως για έρευνα» είπε ο κος Τερζίδης. Όπως εξήγησε: «Μπορεί στο εγγύς μέλλον οι καταχωρήσεις εγγράφων σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές να γίνονται ηλεκτρονικά, η έρευνα, όμως, ηλεκτρονικά είναι περιορισμένη, διότι η ψηφιοποίηση των αρχείων είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αλλά και όταν ακόμη ολοκληρωθεί θα αφορά τους ενεργούς τίτλους και όχι τους προγενέστερους». Σημειώνοντας σε αυτό το σημείο, ότι η έρευνα συνήθως είναι αναγκαίο να επεκταθεί και στους παλαιότερους τίτλους. «Για παράδειγμα οι αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, πολλές φορές, απαιτούν προσκόμιση τίτλων προγενέστερων ακόμη και του 1945, άρα λοιπόν δεν θα αποκλειστεί η πρόσβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο, θα υπάρχουν οι συναλλαγές» είπε.

Σημείωσε δε, ότι η ηλεκτρονικοποίηση είναι γεγονός σε κάθε έκφανση της δημόσιας λειτουργίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας, δρομολογημένη και μονόδρομος. Ωστόσο, οι συναλλαγές του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες δεν γίνεται να αποκλειστούν. «Ως εκ τούτου η διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος» είπε ο κος Τερζίδης προσθέτοντας «Με άλλα λόγια οι προδιαγραφές, που τίθενται για την τυχόν μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου θα πρέπει να αποκλείουν περιοχές, που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει».
Τέλος, σημείωσε ότι τις ανησυχίες του Συλλόγου συμμερίστηκε και το Τοπικό Παράρτημα του ΤΕΕ θράκης και συμπορεύεται από κοινού στην προσπάθεια αναθεώρησης της σχετικής απόφασης. «Ενημερώσαμε και τις τοπικές αρχές συμπορεύονται επίσης μαζί μας κανονίσαμε και ραντεβού με το αρμόδιο υπουργείο» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος