Χρώματα και αρώματα από τα ορεινά της Ροδόπης

Μέντα, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χαμομήλι και φλαμούρι. Άγρια βότανα, βότανα του Βουνού, θησαυροί της ελληνικής γης στα έμπειρα χέρια των συλλεκτών, που αψηφούν τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα κι ανηφορίζουν στα ψηλά αναζητώντας σημεία, δένδρα, θάμνους κι αρώματα.

Χρώματα και αρώματα από τα ορεινά της Ροδόπης

Ο κος Ομέρ από τα ορεινά της Ροδόπης έμαθε τα μυστικά της συλλογής από τον παππού του κι εκείνος από τον δικό του πατέρα. «Μου αρέσει πολύ να ανηφορίζω στα ψηλά» ανέφερε και έσπευσε να μοιραστεί τον τρόπο, που εκείνος συμπεριφέρεται στους θησαυρούς της γης. «Πάντα με προσοχή, πάντα με σεβασμό, πάντα με αγάπη στα φυτά, στα βοτάνια και στο βουνό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρώματα και αρώματα από τα ορεινά της Ροδόπης

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα αρωματικά φυτά και τα δένδρα «μια χρονιά δίνουν, μια δεν δίνουν» για να προσθέσει με σοφία «έτσι είναι η φύση δεν έχουμε παρά να την σεβαστούμε».

Χρώματα και αρώματα από τα ορεινά της Ροδόπης

Όπως αποκαλύπτει ο κος Ομέρ δεν είναι πολλοί αυτοί που στρέφονται στο βουνό αναζητώντας τα αρωματικά βοτάνια. Οι περισσότεροι τα προμηθεύονται από τα Super Market. «Πολλές φορές προμηθεύονται από εμάς τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι ιδιοκτήτες των Super Market» ανέφερε σημειώνοντας πως δυστυχώς οι συλλέκτες των άγριων βοτάνων δεν μπορούν να πιστοποιήσουν την βιολογική τους αξία. «Είναι βιολογικά, είναι από το βουνό» λέει ξανά και μιλά για μια περίοδο από το Μάιο έως τα τέλη Αυγούστου «μετά το βουνό δεν έχει να σου δώσει παρά τους ήχους, την ηρεμία και την ομορφιά του» καταλήγει ο συλλέκτης άγριων βοτάνων που τα τελευταία 15 χρόνια, όσο και το διάστημα της ανεργίας του, αποτελούν το μοναδικό οικονομικό του έσοδο.

Φώτο: Αρωματικά φυτά του βουνού

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος