Δέκα αιτήματα – προτάσεις από τους προέδρους Ιατρικών Συλλόγων ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Δέκα αιτήματα – προτάσεις καταθέτουν οι πέντε πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της αν.Μ.Θ. με κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή την υλοποιούμενη από την Τετάρτη επιστράτευση των ελευθερο-επαγγελματιών ιατρών.

Οι πέντε πρόεδροι ζητούν να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι τους που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ακόμη οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού αναφέρεται ότι “η απόφαση πάρθηκε “ερήμην” των Ιατρικών Συλλόγων” ζητείται:

Να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει κρίσεων για θέσεις στο ΕΣΥ, τάχιστα και σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Αλλά και άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

Ακόμα στις δέκα (10) θέσεις- αιτήματα των πέντε προέδρων της αν.Μ.Θ., ανάμεσα στους οποίους και οι πρόεδροι της Ροδόπης και της Ξάνθης, οι κ.κ. Κ.Χαριτόπουλος και Τ.Καραδέδος συγκαταλέγονται και:

4) Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.

5) Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα,προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

6) Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με άμεση προτεραιότητα σε ακριτικές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Ιατρικής Κοινότητας. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών προκήρυξης, κρίσεων και πρόσληψης, ώστε να ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των γιατρών σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες.

7) Προγραμματισμός των προσλήψεων στο ΕΣΥ σε βάθος διετίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη πριν την αποχώρηση των συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης.

8) Παροχή κινήτρων για τη στελέχωση του ΕΣΥ, ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν οι βασικές αιτίες που ωθούν τους περισσότερους νέους συναδέλφους να εγκαταλείπουν τη χώρα και να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ακόμα και σε γειτονικές χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες. Αναγκαία συνθήκη η αναπροσαρμογή μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ, που θα είναι ανάλογο με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9)Παροχή ιδιαίτερων κινήτρων για άγονες ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης και ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι επιπλέον της εκπαίδευσής τους, παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.

10) Σταθερή, ουσιαστική και διαχρονική συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και την αποτροπή αποφάσεων και καταστάσεων οι οποίες θίγουν καίρια την επιστημονική υπόσταση των Ιατρών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος