Ένα χρόνο εντατικής έρευνας και εργασίας πάνω στον πλούτο της Θρακιώτικης διαλέκτου, μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά», είχε ως αποτέλεσμα το διαδραστικό παιχνιδόλεξο «Τα Θρακιώτικα», που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το Ταμπού της Θράκης.Μάλιστα προέκυψε μετά από την ιδέα και τις ενέργειες του Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, Ασημάκη Φλιάτουρα, ενώ η συνεργασία επισφραγίστηκε και με την υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Συνεργασίας.
Οι κάρτες του παιχνιδιού εμπεριέχουν 400 ερωτήσεις, όπου συμπυκνώνεται το χρώμα της Θρακιώτικης διαλέκτου και παίζοντας αυτό το παιχνίδι μπορεί κάποιος να μάθει πληροφορίες για την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και την γαστρονομία, καθώς η γλώσσα κουβαλάει ιστορία.
Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παίξουν ο 10χρονος με τον 80χρονο, συνδέοντας έτσι τις γενιές και κυρίως αποενοχοποιώντας τη χρήση της τοπικής διαλέκτου, με αποτέλεσμα να διατηρείται και να σώζεται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΤΕΦ/ΔΠΘ, Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή. Ωστόσο, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το παιχνίδι, είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης και θα πρέπει να εξαπλωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ το παιχνίδι παρουσιάσθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και είναι διαθέσιμο σε σημεία πώλησης -βιβλιοπωλεία.
Η προσπάθεια θα συνεχισθεί καθώς τα Θρακιώτικα ήλθαν μετά Τα Κρητικά, Τα Ποντιακά, Τα Ηπειρώτικα, Τα Κουτσαβάκικα, ενώ έπονται και οι επόμενες που ήδη προετοιμάζονται, όπως και τα Σαρακατσάνικα, αλλά και τα Κυπριακά, σύμφωνα με τον εμπνευστή και δημιουργού του Δικτύου για την Ντοπιολαλιά, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.
Σύντομα θα εκκινήσει η υλοποίηση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για την Αρχαία Ελληνική.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος