Ε. Λαζαρίδου: Υπάρχουν προοπτικές για την προβατοτροφία στη χώρα μας

«Υπάρχουν προοπτικές, το πώς τις αξιοποιεί ο κάθε κλάδος αυτό είναι και ευθύνη του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται σε αυτό τον κλάδο». Tην απάντηση αυτή έδωσε στο ερώτημα, ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής προβατοτροφίας, η Ε. Λαζαρίδου, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος: Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

«Εμείς είμαστε εκεί για να το στηρίξουμε, ευκαιρίες υπάρχουν, υπάρχουν δυνατότητες πολλές, θέλουμε να εργαστούμε συντεταγμένα και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δουν κυρίως το κομμάτι των συνεργατικών σχημάτων, λόγω της δομής των εκτροφών έχουμε και μικρούς κλήρους και μικρές εκτροφές στην Ελλάδα», σημείωσε.

Περιγράφοντας μια σειρά από προβλήματα, που προκύπτουν από αυτό στάθηκε στο γεγονός ότι «μπορεί να έχει και κάποια στοιχεία που φαίνονται ανταγωνιστικά, ποιοτικότερες εκτροφές, ποιοτικότερα προϊόντα από την άλλη, όμως σε επίπεδο διαπραγματευτικής ικανότητας, οικονομιών κλίμακας το μικρό μέγεθος δεν βοηθάει», γι’ αυτό και όπως τόνισε: «Η λύση είναι τα συνεργατικά σχήματα».
Σύμφωνα με την κα. Λαζαρίδου είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνταυτιστούν οι κτηνοτρόφοι, να φτιάξουν υγιείς σχηματισμούς: συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, θα μπορέσουν και να διεκδικήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να πετύχουν βιωσιμότητα για τις ίδιες τις εκμεταλλεύσεις τους, οπότε: «Ναι, υπάρχουνε ευκαιρίες» ανέφερε για να τονίσει χαρακτηριστικά «πρέπει να κινητοποιηθούμε για να τις αξιοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να παραμένουμε παθητικοί».
Όσον αφορά στη σχέση τους με το περιβάλλον ήταν κατηγορηματική: « Οι κτηνοτρόφοι πραγματικά νοιάζονται για το οικοσύστημα. Η υποβάθμιση του οικοσυστήματος έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητά τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος