Για έγκαιρο προγραμματισμό των έργων που αφορούν τον καθαρισμό των ποταμών και των ρεμάτων, κάνει λόγο ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου,-ΦΔ- με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ανατολική Ροδόπη.
Αυτός ο προγραμματισμός θα πρέπει να συνοδεύεται και από ταχείες διαδικασίες έγκρισης από πλευράς πολιτείας, προκειμένου, σε μια έντονη βροχόπτωση, το νερό να ρέει προς τη θάλασσα και να μην προσκρούει σε… μπάζα, φερτά υλικά, υπερτροφική βλάστηση, αγροτικά μηχανήματα και …στάνες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Περιβαλλοντολόγος του ΦΔ, Αλέξανδρος Χατζάρας, απαντώντας σε όσα τονίζουν, στελέχη της Αυτοδιοίκησης πως δεν επιτρέπονται οι παρεμβάσεις στους ποταμούς, καθώς προστατεύονται από το πρόγραμμα ΝΑτούρα και τη συνθήκη Ραμσάρ, ξεκαθαρίζει πως, «ο ΦΔ, γνωμοδοτεί για παρεμβάσεις σε σημεία που είναι απαραίτητο να γίνουν για να εξασφαλίζεται χωρίς προβλήματα η ροή του ποταμού προς το πέλαγος. Τον περασμένο Αύγουστο γνωμοδοτήσαμε για παρεμβάσεις στις Ιρλανδικές διαβάσεις στον οικισμό Μαυρομμάτι-όπου πλημμύρισε-, στη γέφυρα του Ιμέρου και σε άλλο ένα σημείο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απόληψη φερτών υλικών. Εμείς γνωμοδοτήσαμε τον Σεπτέμβριο…δεν ξέρω αν ελήφθησαν μέχρι τώρα οι σχετικές αδειοδοτήσεις από την πολιτεία για να προχωρήσουν τα έργα…Επαναλαμβάνω πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι έγκαιρος και να υπάρχει χρόνος και οι σχετικές άδειες για να προχωρήσουν τα έργα. Αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουμε, καθώς ζούμε μέσα πια στην κλιματική κρίση, τα φαινόμενα θα είναι συχνά και οι συντηρήσεις των υπαρχουσών υποδομών θα πρέπει να γίνονται εγκαίρως, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Χατζάρας.
Μια άλλη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει είναι πως δεν μπορεί να «επιτρέπει» η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση, να χρησιμοποιούνται οι κοίτες των ποταμών, -ή κοντά σε κοίτες- για αποθήκες αγροτικών μηχανημάτων, τόποι εγκατάστασης ποιμνιοστασίων, λόγω… του πολιτικού κόστους. Προέχει η ασφάλεια ΟΛΩΝ.
Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας άλλος πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σταδιακής και επιδοτούμενης απομάκρυνσης των κτηνοτροφικών μονάδων, ενδεχομένως σε ένα σύγχρονο και με υποδομές Κτηνοτροφικό Πάρκο, με δρόμους, ρεύμα, νόμιμο και με όλες τις προϋποθέσεις για αποφυγή μετάδοσης ζωονόσων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος