Πλαίσιο κανόνων για Αιολικά θα εκπονήσει η ΠΑΜ-Θ – Ο Κ. Κουρτίδης στην ΓΣ της ΔΕΣΜΟΣ

Σε ένα σχήμα το οποίο και θα διερευνήσει την φέρουσα δυνατότητα και ικανότητα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην ΑΜ-Θ και ειδικά Βορειοανατολικά(Ανατολική Ροδόπη και Έβρο), καθώς εκεί εντοπίζεται ως καυτό σημείο, πλούσιου αιολικού δυναμικού, προσανατολίζεται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι παρατάξεις καταθέτουν έναν έντονο προβληματισμό για την πυκνότητα των αιτημάτων εγκατάστασης και αν το γνωρίζει αυτό η τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σιμιτζή, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, το σχήμα αυτό θα προκύψει από ανοικτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη Τεχνική Υπηρεσία Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δήμοι, Αρχαιολογία, Δασαρχείο κ.α.
Φυσικά στην διαβούλευση θα συμμετέχουν και οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στις προτάσεις του προς τον Περιφερειάρχη ο κ.Σιμιτζής θα υπογραμμίσει ως η δομή αυτή θα πρέπει γρήγορα να συσταθεί και να λειτουργήσει με σκοπό την οριοθέτηση τρόπον τινά εκείνων των περιοχών που μπορούν να «αντέξουν» τις Ανεμογεννήτριες. Δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι σε πεδινή περιοχή, ή σε κατοικημένη περιοχή. Όχι σε περιοχές απείρου Φυσικού κάλλους, ή σε περιοχές που έχει αποφασισθεί να ακολουθηθεί ο Εναλλακτικός τουρισμός και οικοτουριστική ανάπτυξη.
«Το λέμε αυτό για να ξέρουν και οι υποψήφιοι επενδυτές σε ποια σημεία να κινηθούν, για να μην χάνουν τα χρήματά τους και το χρόνο τους. Η εισήγησή μου προς τον Περιφερειάρχη είναι αυτή η δομή να λειτουργήσει πριν το φετινό καλοκαίρι, καθώς όπως βλέπουμε τα αιτήματα εταιρειών για εγκατάσταση Αιολικών πάρκων αυξάνονται και θα αυξηθούν παραπάνω. Δεν είμαι ενάντια στα Αιολικά πάρκα, ωστόσο, καλό θα είναι να μπουν κάποιοι κανόνες», τόνισε καταλήγοντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Σιμιτζής.
Αυτά όλα λύνονται μόνο με την ψήφιση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα περιέχει το χάρτη, όπου θα ενδείκνυνται τα σημεία για αυτές τις δράσεις, εν προκειμένω την εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων, ή των Φωτοβολταϊκών, ή και άλλων πηγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ-, προστατεύοντας άπαξ δια παντός τη Φύση, το νερό, το περιβάλλον, τα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά μνημεία, τον οικοτουρισμό και τον Εναλλακτικό τουρισμό…
Σε ό,τι αφορά τα θέματα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο,-συνεδρίαση εξ αναβολής στις 18:00 μ.μ. απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρείας ΡΟΚΑΣ για την περιοχή της Κομοτηνής ανατολικά, πέρασαν κατά πλειοψηφία τα αιτήματα της εταιρείας Παυλίδη, ενώ αναβλήθηκε το αίτημα στον Κέχρο.

Πλαίσιο κανόνων για Αιολικά θα εκπονήσει η ΠΑΜ-Θ – Ο Κ. Κουρτίδης στην ΓΣ της ΔΕΣΜΟΣ
Εξάλλου στην τακτική συνεδρίαση τη δεύτερη μετά τις 9 το βράδυ, ορίσθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και ειδικός για τα θέματα ευρωπαϊκών περιφερειών, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ως ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας για την Γενική Συνέλευση της ενδιάμεσης εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ την επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Σιμιτζής φάνηκε αρκετά αισιόδοξος για την εξομάλυνση της κατάστασης μεταξύ Επιμελητηρίων και Περιφέρειας, κυρίως για να λάβουν τα χρήματά τους οι επιχειρηματίες της μη επιστρεπτέας, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που διαχειρίζεται ο ενδιάμεσος φορέας ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος