Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις από την «Ομάδα Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής

«Η αγάπη για τα ζώα συνδέθηκε με την αγάπη για το περιβάλλον. Ήταν δεδομένο ότι θα κάνουμε και Οικολογικές δράσεις» δήλωσε ο κος Μάκης Σαλασίδης, μέλος της Ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων» Κομοτηνής μιλώντας σήμερα (9-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Ζωντανά από το studio του Σταθμού τόνισε ότι: «Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι ενεργός πολίτης. Οι γειτονιές αφορούν όλους, είναι το σπίτι του καθενός. Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό κι ανθρωπισμό, τα ζώα, το περιβάλλον και οι συνάνθρωποι. Ο καθένας πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να είναι πιο καθαρός ο τόπος, η γειτονιά και η περιοχή».

Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις από την «Ομάδα Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής
Ο κος Μάκης Σαλασίδης στο stoudio της ΕΡΤ Κομοτηνής

Αναφερόμενος στις φιλο-περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Ομάδα εξήγησε ότι δραστηριοποιούνται σε δράσεις καθαριότητας σε περιοχές με ποτάμια, λίμνες, αλλά και εντός πόλης. «Γιατί», όπως είπε, «θεωρούμε ότι οι γειτονιές μας είναι εκείνες που θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές».

Μέλος της Ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής»  από την πρώτη στιγμή δημιουργίας της ο κος Σαλασίδης ανέφερε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας σε όλη την Ελλάδα «γιατί», όπως είπε, « αυτά τα φαινόμενα της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών  παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε το παράδειγμα στους συμπολίτες μας με αυτό που κάνουμε δείχνοντας τους ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Και προσπαθούμε να φέρουμε κοντά και άλλους ανθρώπους στον εθελοντισμό. Γιατί ο εθελοντισμός μπορεί στην Δυτική Ευρώπη να είναι ευρέως διαδεδομένος, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι».

Όπως εξήγησε ο κος Σαλασίδης τα τελευταία χρόνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί εθελοντικές ομάδες καθαρισμού του περιβάλλοντος. «Δημιουργείται ένα κίνημα καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας  ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας. «Θα πρέπει από την οικογένεια να ξεκινήσει η συνειδητοποίηση των παιδιών, ότι δηλαδή  δεν  πετάνε τα σκουπίδια τους κάτω. Έχουμε πολλά παιδιά τα οποία έρχονται να παίξουν και πετάνε έξω τα σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει περιβαλλοντική παιδεία στο σχολείο και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο γιατί το θέμα της Περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι πολύ σοβαρό και αφορά στην υγεία των ανθρώπων».

Όπως είπε ο κος Σαλασίδης στις θαλάσσιες περιοχές, όπου παρατηρείται ρύπανση των θαλασσών συντελείται μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. «Μας αφορά όλους γιατί οι τοξικές ουσίες που πετιούνται στις θάλασσες και στους ωκεανούς περνάνε στα ψάρια και τα ψάρια στο πιάτο και έτσι αυτά επιδρούν αρνητικά στην υγεία των ανθρώπων. Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Μεσόγειο έχασαν την ζωή τους τα τελευταία χρόνια ακριβώς από τις συνέπειες της Περιβαλλοντικής Ρύπανσης».

Μιλώντας για την φιλοπεριβαλλοντική δράση της ομάδας ανέφερε «Έχουμε κάνει και οργανωμένες δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. Όπως ήταν δράσεις που έγιναν και με την συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου, αλλά και ξεχωριστές ατομικές δράσεις, όπου γίνονται δενδροφυτεύσεις σε διάφορα σημεία της υπαίθρου ή σε δενδροφυτεύσεις σε γειτονιές. Έχουμε συνδράμει σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε περιβαλλοντικές δράσεις. Λαμβάνουμε καθημερινά πολλά μηνύματα, είμαστε ομάδα εθελοντική δεν μπορούμε να είμαστε πανταχού παρόν. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.»
Περιγράφοντας δε το “σκηνικό” που συναντά σε αυτές τις εξορμήσεις μιλά για ένα «μεγάλο υπαίθριο σκουπιδότοπο» και εξηγεί: «Πετάνε σκουπίδια, μπάζα, καναπέδες κ.α. δίπλα στα ποτάμια και καταλήγουν στη θάλασσα. Θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα να σταματήσει αυτή η ιστορία. Να μπει επιτέλους ένα τέλος. Όλο αυτό το εύρος σκουπιδιών καταλήγει σε περιοχές μεγάλης ομορφιάς και αξίας», μην παραλείποντας να αναφέρει: «Κάποιος θα πρέπει να βάλει τάξη» καταλήγοντας με το συμπέρασμα « Είναι οι πολίτες οι οποίοι οφείλουν να πιέσουν τους δήμους για το θέμα των σκουπιδιών, αυτοί οι οποίοι θα αφήσουν το πληκτρολόγιο και όταν θα πηγαίνουν για αιτήματα στους δήμους να θέτουν και ζητήματα περιβαλλοντικά» και ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη άτυπη, πλην όμως, ουσιαστική εξόρμηση την Κυριακή.
Φώτο: Μάκης Σαλασίδης συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος