Γ. Μπατζακίδης: Υποτονική η κίνηση στη δημοτική αγορά της Ξάνθης

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται η δημοτική αγορά της Ξάνθης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών, Γιώργο Μπατζακίδη. «Είναι συνέχεια μιας υποτονικής χρονιάς σε θέματα κίνησης και κατανάλωσης», είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το ενεργειακό κόστος, και οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν στην κυριολεξία εξαντλήσει τους καταναλωτές.

«Κι εμείς καταναλωτές είμαστε και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο δυσβάστακτες είναι όλες αυτές οι υποχρεώσεις», σημείωσε ο κος Μπατζακίδης τονίζοντας: «Ό,τι κι αν κάνουμε με δυσκολία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ανταποκρινόμαστε στις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει».

Μιλώντας σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», τόνισε ότι ακόμη και στα ύψη να βρισκόταν οι τιμές των προς πώληση προϊόντων – σε ευνοϊκές δηλαδή για τους πωλητές τιμές – οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι «εξαντλημένοι» από τις άλλες υποχρεώσεις τους και «δέσμιοι» των «τσουχτερών» λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι προσαρμόζουν και τις αγορές εν όψει Πάσχα με το αρνί σούβλα να έχει «εξαφανιστεί» ως επιλογή, καθώς ο κόσμος προτιμά να αγοράσει «ίσα – ίσα για το πασχαλινό τραπέζι παίρνοντας κάποια κομμάτια κρέατος για το φούρνο» είπε. Λάβρος έναντι και της τακτικής που ακολουθούν τα μεγάλα Super Market στις πωλήσεις των αμνοεριφίων, τόνισε πως δεν προσδοκούν να κερδίσουν κάτι από την ίδια αυτή πώληση, παρά μόνο προκαλούν αναστάτωση στο χώρο τους.

«Ούτως ή άλλος αν κάποιος πάει να προμηθευτεί ένα ολόκληρο αμνοερίφιο, δεν θα έχουν να του το δώσουν. Δημιουργούν απλά μια ψευδαίσθηση σε σχέση με την τιμή, ότι δήθεν κυμαίνεται στα 9,89 το αρνί και στα 10,89 το κατσίκι. Αυτές δεν είναι οι πραγματικές τιμές, αυτές είναι οι τιμές που αγοράζει ο κρεοπώλης, όσο πιο ακριβά αγοράζει, τόσο πιο πολύ συμπιέζει το κέρδος του, μέχρι 13,90 είναι η υψηλότερη τιμή», είπε, σημειώνοντας πως το αρνάκι και το κατσικάκι πωλείται από 12 ευρώ έως το πολύ 14 ευρώ το κιλό.

Σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον κατά δύο ευρώ πιο πάνω. «Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητούν οι πελάτες, δηλαδή δεν θέλουν το κεφάλι, δεν θέλουν λίπος, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο πιο ακριβά, αγοράζουμε εμείς, τόσο πιο μειωμένο το κέρδος. Θα μας μείνει μόνο η κούραση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι όλοι τους είναι πολύ συντηρητικοί στις αγορές τους φέτος. «Να σκεφτείτε ότι αγοράσαμε 10 ευρώ και κάτι τα κατσικάκια. Είναι μια χρονιά άσχημη για εμάς, δύσκολη και περίεργη», επισήμανε.
Η Ξάνθη είναι εξαγωγικός Νομός, καλύπτεται η ζήτηση με ντόπιας παραγωγής κρέατα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι κτηνοτρόφοι ήταν για τουλάχιστον πέντε προηγούμενες χρονιές μέσα, δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν το χάσιμο τους με τη φετινή τιμή. «Και αυτή η απότομη άνοδος δεν είναι ένδειξη υγείας, όσο απότομα ανεβαίνει, τόσο απότομα θα κατέβει το προϊόν», είπε ο κος Μπατζακίδης. «Το κόστος της εκτροφής είναι υψηλό, απαιτεί χρήμα και κόπο», σημείωσε, δείχνοντας πως κατανοεί και συμμερίζεται τον αγώνα των κτηνοτρόφων.
«Ικανοποιημένοι κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες, πελάτες, αυτό το τρίπτυχο δεν ισχύει φέτος. Συμπιέσαμε το κέρδος θα μας μείνει η κούραση και ο κόπος μόνο. Και ο καταναλωτής θα το αγοράσει ακριβά», τόνισε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την Ρωσική εισβολή σημείωσε ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη χωρίς μέχρι στιγμής να αποτυπωθεί το σύνολο των αρνητικών συνεπειών. «Δεν βλέπω σημάδι αισιοδοξίας αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια κάτι που είναι παράξενο περίεργο και δυσβάστακτο οικονομικά», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος