Γ. Βαρδακαστάνης – πρόεδρος ΕΣΑμεΑ: Ο πόλεμος εκτός του ότι γεννάει θάνατο γεννάει και αναπηρία

Με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και οι εταίροι της σε Ευρώπη και παγκοσμίως συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους για την προστασία και την ασφάλεια όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, Ουκρανών, Ελλήνων ομογενών και όλων των αμάχων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας σήμερα Τρίτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής αναφέρθηκε σε άτομα με αναπηρία σε πόλεις που βομβαρδίζονται, που δεν μπορούν να φτάσουν σε απρόσιτα καταφύγια, δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ιατρική υποστήριξη καλώντας γι’ αυτόν τον λόγο την ελληνική κοινωνία να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί.

“Ο πόλεμος εκτός του ότι γεννάει θάνατο γεννάει και αναπηρία, αυτό να το έχουμε υπόψιν μας” δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, ο κος Γιάννης Βαρδακαστάνης μιλώντας στις «Καθημερινές Ιστορίες» (8-3-2022) και σημείωσε ότι τα ΑμεΑ στην Ουκρανία, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, βιώνουν τεράστιες δυσκολίες και στη δυνατότητα διαφυγής τους από τις εμπόλεμες ζώνες και στη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Νομίζω το έχουμε δει όλες αυτές τις 13 μέρες του πολέμου στα καραβάνια των προσφύγων σε αυτά που συμβαίνουν» είπε.
Όπως εξήγησε ο κος Βαρδακαστάνης το αναπηρικό κίνημα της Ελλάδας, της Ευρώπης και Παγκοσμίως έχει κινητοποιηθεί. «Στις 2 Μαρτίου είχαμε διαδικτυακή συνάντηση με οργανώσεις ΑμεΑ της Ουκρανίας όπου μας παρουσίασαν το τι βιώνουν» είπε, παράλληλα, πρόσθεσε «Έχουμε κινητοποιήσει τις οργανώσεις μας στις Βαλτικές χώρες, Πολωνία Ουγγαρία Ρουμανία οι οποίες βοηθούν στα σύνορα και συντονίζουμε τη δράση».
Μιλώντας για τον ίδιο τον πόλεμο σημείωσε χαρακτηριστικά «Ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι άδικος, απαράδεκτος, αναιτιολόγητος, δεν υπήρξε καμία πρόκληση. Κάποιος άνθρωπος σκέφτηκε πώς θα χαράξει τα σύνορα κατά το δοκούν. Ανεξάρτητα από το πόσοι υποφέρουν άδικα από αυτή δυσκολία».
Τέλος, πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεννόηση και για οικονομική βοήθεια που πηγαίνει απευθείας στη Γενική Συνέλευση των Οργανώσεων των ΑμεΑ της Ουκρανίας, δεν δια-χειριζόμαστε εμείς χρήματα, πηγαίνουν στους διεθνείς οργανισμούς και αναδεικνύουμε το θέμα όπου μπορούμε» προσθέτοντας απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία «Όταν μιλάει ένα ΑμεΑ μέσα από Ίδρυμα, από καταφύγιο, εγκλωβισμένο στο σπίτι, τότε τι να πει; Δεν βλέπουμε τι συμβαίνει; Γι’ αυτό ζητάμε αλληλεγγύη , να πάρουν μέρος στις οργανωμένες κινητοποιήσεις για να πάει βοήθεια σε αυτές τις περιοχές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος