Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική
Αντιασφυξιογόνες μάσκες προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΜετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.

Δήλωση του Ε. Στυλιανίδη για τα γεγονότα στον Έβρο
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις«Η Θράκη απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει αποτελεσματικά όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ευχαριστούμε όλους, όσοι άμεσα ή έμμεσα συμβάλλουν σε αυτό. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποφασιστικότητα που επέδειξε.» ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και σημείωσε « Είναι καιρός όλοι στο κέντρο να συνειδητοποιήσουν αυτά που τόσο καιρό λέμε για τη σημασία της Θράκης για την Ασφάλεια, την Ειρήνη και την Ανάπτυξη της Ελλάδας και να την προσέξουν όπως αξίζει στους Θρακιώτες»
Υγεία
Ο Ανδρέας Ξανθός για τον Κορωνοϊο

Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Ροδόπη ο πρώην υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να κάνει μία σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στον κορωνοϊό που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος μέσα στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως πρέπει να υποστηριχτεί το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Επίσης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, ενώ είπε πως είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΔΠΘ
Το ΔΠΘ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις«Τα μέτρα προστασίας κρίνονται αναγκαία, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό, η οποία θα μπορούσε να δράσει αποτρεπτικά στην περαιτέρω διάδοση, ούτε υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το σκοπό αυτό», ενημερώνει το ΔΠΘ, το οποίο καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, με αναλυτική του ανακοίνωση, να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) προκειμένου να μάθει όλες τις συμβουλές. Βάσει των οδηγιών αυτών θα πρέπει όλοι οι φοιτητές να λαμβάνουν τα εξής γενικά μέτρα: Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Αποφυγή κάθε στενής επαφής εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα) ή αναφέρει πυρετό. Αποφυγή σε κάθε περίπτωση της επαφής των χεριών τους με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Αποφυγή της κοινής χρήσης γραφικής ύλης, εξοπλισμού και προσωπικών αντικειμένων. Σε βήχα ή πταρμό, να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, και απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων. Να ακολουθεί κατόπιν επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό ισχύει και πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Να ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Στην περίπτωση νόσησης από CoVID-19 κρίνεται αναγκαία και η ενημέρωση του Πανεπιστημίου για τη λήψη επιπλέον μέτρων (πχ απολύμανση χώρων). Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης του Πανεπιστημίου (τηλ 11314), η οποία είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ορκίστηκε κι επίσημα νέος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής ο Γιώργος Λουτατίδης
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟρκίστηκε κι επίσημα νέος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής ο Γιώργος Λουτατίδης, ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Χασάν Τουργκάι,που παραιτήθηκε γιατί μετανάστευσε για δουλειά εκτός Κομοτηνής. Η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής. Ο  Γιώργος Λουτατίδης εντάχθηκε στην τριμελή ομάδα της «Πολη-τικής Ανατροπής» με επικεφαλής την Ελένη Λαφτσή και δημοτικό σύμβουλο τον Ανέστη Στρατιάδη. Και οι δύο τους ήταν παρόντες στην ορκωμοσία, με την κα Λαφτσή να κάνει λόγο -αναφερόμενη στον κο Λουτατίδη- για έναν άνθρωπο «αξιόλογο, δραστήριο, με πίστη στις ιδέες του και πάντα στην πρώτη γραμμή» και να δηλώνει «τυχερή και περήφανη, που θα δώσουμε πλάι-πλάι, μαζί και με τον Ανέστη Στρατιάδη, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο στον Δήμο Κομοτηνής».

Έργα με τον «Φιλόδημο ΙΙ»
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΔύο εγκρίσεις για την υπαγωγή έργων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» παρέλαβε ο δήμος Ξάνθης την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για την προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα (ταρτάν) στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης και την προμήθεια εξοπλισμού για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του δήμου. Για το μεν πρώτο έργο, με υπογραφή Αυγενάκη, ο δήμος λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη για να υλοποιήσει το έργο προϋπολογισμού 606.750 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αναλαμβάνει να καλύψει το επιπλέον από το ποσό των 600.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης. Για το δεύτερο έργο, μέσω του ΥΠΑΑΤ, ο δήμος θα λάβει 150.109,19 (χωρίς ΦΠΑ) για τον εξοπλισμό καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση την απόκτηση άδειας λειτουργίας για το καταφύγιο. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς και ευχαριστεί τον βουλευτή Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη για τη συνδρομή του.

Μεταφορές
Επανέρχεται το επιβατηγό τρένο στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕπανέρχεται το επιβατηγό τρένο στην Κομοτηνή, μετά από διακοπή πολλών μηνών, μιας και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, από την Κυριακή 08.03.2020 και τη Δευτέρα 09.03.2020 δύο δρομολόγια θα εκτελούνται εφ’ όλης της διαδρομής, με τρένο. Πιο συγκεκριμένα: Από την Κυριακή, 08.03.2020, το δρομολόγιο 600Α, Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, θα εκτελείται με τρένο. Από τη Δευτέρα, 09.03.2020, το δρομολόγιο 91, Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη, θα εκτελείται με τρένο. Τα υπόλοιπα δρομολόγια της συγκεκριμένης γραμμής (601Α, 90), θα συνεχίσουν να εκτελούνται με λεωφορεία στο τμήμα Δράμα-Αλεξανδρούπολη.
Επαγγελματίες
Αποχωρεί από τη διοίκηση του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤην αποχώρηση του από τη διοίκηση του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Μαυρίδης, μετά από είκοσι χρόνια στο ΔΣ και έξι χρόνια ως πρόεδρος. Με ανακοίνωσή του που αποχαιρετά τους συναδέρφους του και ευχαριστεί τα μέλη του ΔΣ. «Μαζί καταφέραμε πολλά. Περάσαμε την κανονιστική το 2015 ώστε τα μαγαζιά μας να μπορούν να παίζουν μουσική με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, να γίνονται live στα μαγαζιά με τρία όργανα, πράγμα πού απαγορευόταν.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει «Μειώσαμε το κόστος των τραπέζο-καθισμάτων σε ποσοστό 25% .Περάσαμε με την κανονιστική απόφαση σημαντικές αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία των μαγαζιών όσο φυσικά μας επιτρεπόταν να παρέμβουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. για την συνεργασία την οποία είχαμε»
Αθλητικά
Δόξα Ν.Σιδηροχωρίου – Πανθρακικός 2-0
Κομοτηνή: 8-3-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΗ Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου επικράτησε με 2-0 του Πανθρακικού, ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις της στα Play Off. Η ομάδα του Σπύρου Κουτσογιάννη με τον Χρήστο Βάσκο πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο.
Άθλος Ξάνθης – ΑΕ Κομοτηνής 40-82
Επίδειξη δύναμης στην Ξάνθη έκανε η ΑΕ Κομοτηνής, που επικράτησε με 40-82 του Άθλου Ξάνθης.
ΑΣ Δημοκρίτειο – Θύελλα Φερών 68-34
Το Δημοκρίτειο επικράτησε άνετα της Θύελλας Φερών με 68-34.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος