Κομοτηνή: Αγορές “βερεσέ”, οφειλές στο… τεφτέρι και απλήρωτοι λογαριασμοί στα παντοπωλεία της γειτονιάς

Το τεφτέρι και το “γράφτα” επέστρεψε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και από τότε δεν έφυγε ποτέ από τα συνοικιακά παντοπωλεία της Κομοτηνής. Οι αγορές βερεσέ ή με την υπόσχεση πληρωμής μετά την καταβολή του μηνιάτικου ή της σύνταξης ή “μόλις πιάσω δουλειά” συνεχίζονται μαζί και τα «φέσια» των αφερέγγυων πελατών, που αντί να σβήσουν χρέη αλλάζουν γειτονιά.

Ολοένα και περισσότερα τέτοιου είδους περιστατικά καταγγέλλουν ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι παντοπωλείων της Κομοτηνής. Οι ανατιμήσεις δεν έφεραν μόνο αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, αλλά και στις με βερεσέ αγορές. Με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να πληρώνουν από την τσέπη τους να έχουν πολλαπλασιαστεί όπως λένε οι ίδιοι. «Όταν κάποιος από τη γειτονιά θέλει να αγοράσει τρόφιμα και σου λέει ότι θα σε πληρώσει σε δέκα και δεκαπέντε μέρες δεν μπορείς να του αρνηθείς» δήλωσε στο ertnewsdev.oryx.gr ιδιοκτήτης συνοικιακού παντοπωλείου παραδεχόμενος ότι οι ανακόλουθοι δεν λείπουν και οι υποσχέσεις για την εξόφληση του λογαριασμού λησμονιούνται.

Όπως τονίζουν τα τελευταία χρόνια είναι συχνότερα αυτού του είδους τα περιστατικά. Χωρίς φυσικά να αποτελούν τον κανόνα, αλλά τη δυσάρεστη εξαίρεση. Κανόνας, ωστόσο, είναι η μείωση των αγορών από την πλευρά των καταναλωτών. «Αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και σε μικρότερες δόσεις» σημειώνει ιδιοκτήτρια παντοπωλείου στην Κομοτηνή και μιλώντας στο ertnewsdev.oryx.gr τονίζει «μείωσε τις ποσότητες, μείωσε και τις διαφορετικές επιλογές στην αγορά του ο πελάτης» και επισημαίνει ότι «ακόμη και άνθρωποι που δεν περίμενες ότι θα αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσχέρειες δυσκολεύονται».

Έτσι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα αύξησαν το χρόνο δουλειάς, από τις 06:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ με το δικό τους μερτικό, να μην είναι άλλο, όπως αναφέρουν, «από το άγχος και τη στεναχώρια». Και τα δύο γίνονται μεγαλύτερα στη θέα του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όσον αφορά στο «χρώμα» της γειτονιάς; «Αυτό δεν έχει χαθεί» απαντούν και σημειώνουν ότι «χάρη στη γειτονιά οι επιχειρήσεις αυτού του είδους μπόρεσαν να κρατηθούν ανοικτές αντιμετωπίζοντας την πίεση των πολυκαταστημάτων». Τέλος, δεν παραλείπουν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς στήριξη των ΜμΕ «για να μην βάλλουν λουκέτο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος