Κομοτηνή: Έλλειψη άσκησης και καθιστική ζωή προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία

Οι αλλαγές στο χώρο της εργασίας, η ανασφάλεια, το άγχος και η αναγκαιότητα για περισσότερο χρόνο δουλειάς για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, οδηγεί και σε λανθασμένες επιλογές σε σχέση με τη διαχείριση του όποιου ελεύθερου χρόνου. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται καθημερινά το υγειονομικό προσωπικό της Ροδόπης.

Το «στραβό κλίμα» όχι μόνο δεν διόρθωσε η πανδημία αλλά το επιδείνωσε ακόμη περισσότερο. Δύο χρόνια μετά την έλευσή της και παρά τον εγκλεισμό, τα lock down και την αναστολή των εργασιών που ακολούθησαν οι «κακές συνήθειες» των περισσοτέρων, όπως: περιορισμός της άσκησης, πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, παρακολούθηση της τηλεόρασης κ.α. συνεχίστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις ενδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο.

«Παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν εργάζονταν δεν φάνηκε οι άνθρωποι αυτοί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην άσκησή τους», παρατηρεί ο κος Κ. Μαϊνας, καρδιολόγος και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και την εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» περιγράφει: «Κλείστηκαν στα σπίτια τους, χωρίς να αυξηθεί η σωματική τους δραστηριότητα».

Όμως και με την επιστροφή στην κανονικότητα με την επαναλειτουργία της αγοράς, των καταστημάτων, των υπηρεσιών, την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα, το άγχος, το στρες της εργασίας δεν μειώθηκε, ίσα- ίσα που η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα το αύξησε ακόμη περισσότερο. «Κάποιοι που δεν εργάστηκαν, έχουν ήδη οικονομικά προβλήματα γεγονός που επιβαρύνει κι άλλο την υγεία τους με στρες», σημείωσε ο κος Μαϊνας προσθέτοντας ότι είναι κάτι που το παρατηρεί συχνά.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι του δεν παραλείπουν να τονίζουν πως «υποχρέωση και καθήκον του καθενός είναι η εκγύμναση», όπως και η αποφυγή: του καπνίσματος, της φτωχής δίαιτας, του αυξημένου βάρους, του καθιστικού τρόπου ζωής. Όλα όσα αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα: υπέρταση , διαβήτης κ.α. «Είναι προβλήματα που πρέπει ν αντιμετωπιστούν» προτρέπουν οι ειδικοί. Με τον κο Μαϊνά να επισημαίνει ότι: « θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να γυμναζόμαστε. Συνήθειες που πρέπει να ξεκινούν από τη σχολική ηλικία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος