Κομοτηνή: Ένας λαχανόκηπος για όλους

Λίγο πριν το μεσημέρι μιας ηλιόλουστης σήμερα Κυριακής τον συναντήσαμε στην είσοδο να απαλλάσσει τις μπότες του από το βάρος της λάσπης. «Τελειώσατε ;» τον ρωτάμε. «Υπάρχουν κι άλλοι μέσα», λέει και δείχνει προς την πλευρά του συνεργατικού λαχανόκηπου της Κομοτηνής.

Κομοτηνή: Ένας λαχανόκηπος για όλουςΜικρές παρέες, αλλά και μοναχικοί μπαξεβάνηδες που πριν αρχίσουν θα πουν πρώτα μια “καλημέρα” στο γείτονα. Ο κοινός τους λαχανόκηπος τους ενώνει όλους, μαζί και η αγάπη για την παραγωγή. Φυτά που έχουν πάρει ήδη τη θέση τους στη γη και άλλα που ετοιμάζονται να ανθίσουν. Ντοματιές, πιπεριές, μελιτζάνες και ό,τι άλλο γεμίζει την κουζίνα και ύστερα το πιάτο μας.

Κομοτηνή: Ένας λαχανόκηπος για όλουςΚαλοκαίρι μυρίζει και ο λαχανόκηπος της Κομοτηνής πάλι ανθίζει. Κουβέντες στο πόδι, πειράγματα, αλλά και οδηγίες από τους παλαιότερους προς τους νεότερους. Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Δημήτρη. Οκτώ χρόνια καλλιεργεί τα δικά του λαχανικά. Δίπλα του ο κος Θανάσης, νεότερος αλλά εξίσου έμπειρος κι αποτελεσματικός. Ο μπαξές του σε τάξη και εκείνος χαρούμενος για τις επιδόσεις του.

«Αν και, μεγάλη προσπάθεια στο μπαξέ σου κάνε, μεγάλη κουβέντα για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, μην λες…», λένε όσοι πολλές φορές έχουν προσπαθήσει και άλλες τόσες έχουν αποτύχει.
Κομοτηνή: Ένας λαχανόκηπος για όλουςΜια μικρή κοπέλα πιο εκεί διαβάζει το βιβλίο της, παίζει με το κινητό της κι απολαμβάνει την ησυχία, όσο ο μπαμπάς της φροντίζει τα λαχανικά. «Ποιο το κόστος;» ρωτάμε τον κο Θανάση. «Ελάχιστο, μόνο για τα φυτά που θα αγοράσουμε, το νερό είναι δωρεάν, τα 50 τετραγωνικά επίσης» απαντά.

Κομοτηνή: Ένας λαχανόκηπος για όλουςΚάποιοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την φροντίδα. Κάποιοι άλλοι θα το κάνουν για πρώτη φορά φέτος. «Με τα καύσιμα να έχουν πάρει την ανηφόρα οι επισκέψεις στο χωριό σπανίζουν»,  εκμυστηρεύεται ο κος Δημήτρης. Οκτώ χρόνια έχει το δικό του μπαξέ στο χώρο αυτό. Ένας αστικός συνεργατικός λαχανόκηπος, που αγκαλιάζει όλους δίνοντας την ευκαιρία της καλλιέργειας και της παραγωγής ακόμη και σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με τη γη.
Κι όταν η ζέστη κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για πολλές –πολλές καλλιεργητικές εργασίες, ακόμη και τότε δεν εγκαταλείπουν εύκολα το χώρο που τους ενώνει κάθε καλοκαίρι, αναζητούν τα δένδρα του λαχανόκηπου, τα τραπεζάκια και τις πρόχειρες καρέκλες τους και πιάνουν αμέσως την κουβέντα. Εκεί μεταξύ πειραγμάτων κι αποκαλύψεων μαθαίνει κανείς μυστικά που κάνουν πιο υγιή  τα φυτά και  πιο νόστιμα  τα λαχανικά.

Όταν αφήνουμε πίσω μας το χώρο βλέπουμε ένα χέρι μιας παραγωγού να απλώνεται πάνω από το φράχτη, να δίνει το σκαλιστήρι στον γείτονά της, ερασιτέχνης μπαξεβάνης επίσης, εικόνα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι κάπως έτσι “παραδίδεται” η άνοιξη στον ερχομό του καλοκαιριού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος