Κομοτηνή: Έργα ηλεκτροφωτισμού στην Εκτενεπόλ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

“Είναι υποχρέωση του Δήμου Κομοτηνής να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια” ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος του ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, έργο που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Κομοτηνή: Έργα ηλεκτροφωτισμού στην Εκτενεπόλ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης

«Είναι μια πολύ σκοτεινή περιοχή η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, θα πρέπει να γίνουν οι υποδομές που θα έπρεπε να είχαν γίνει από άλλους, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι κάτοικοι εκεί» ανέφερε ο κος Γκαράνης.

Από τον Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας & Χωροταξικού Σχεδιασμού, τον κο Δημήτρη Καρασταύρου έγινε ειδική αναφορά στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ σημειώνοντας πως είναι υποχρέωσή της να κάνει τα έργα υποδομών, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, έργα τα οποία όπως είπε έγιναν από τη ΔΕΥΑΚ και μέσω ΕΣΠΑ. «Η ΔΕΥΑΚ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και μέσω αγωγής κέρδισε 4,5 εκ ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο δεν έκανε και τα έργα Ηλεκτροφωτισμού η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Με το που αναλάβαμε τη διοίκηση κάναμε τις μελέτες παρά το γεγονός ήταν αμφιλεγόμενο αν ως δήμος Κομοτηνής μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι; Στόχος να δούμε αν μπορούμε αργότερα να διεκδικήσουμε τις δαπάνες που θα κάνουμε για αυτό το έργο. Δαπάνες που θα αγγίξουν τις 500.000 ευρώ» σημείωσε ο κος Καρασταύρου προσθέτοντας πως “υπάρχει ήδη ετοιμότητα, ώριμη μελέτη και μπορεί το έργο να δημοπρατηθεί με ιδίους πόρους».

Κομοτηνή: Έργα ηλεκτροφωτισμού στην Εκτενεπόλ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος», κος Κώστας Καραΐσκος ανέφερε πως είναι υπέρ του έργου ζητώντας, όμως, να πληροφορηθεί «αν έχει λυθεί το θέμα του ιδιοκτησιακού».
Παίρνοντας το λόγο ξανά ο κος Καρασταύρου σημείωσε ότι ήταν υποχρέωση της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ να παραδώσει τους κοινόχρηστους χώρους πλήρως με τις υποδομές, όπως αρμόζει σε ένα ολοκληρωμένο οικιστικό πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε, θα υλοποιήσουμε το έργο μόνοι μας και στο μέλλον να διεκδικήσουμε τα έξοδα» είπε. Αναφερόμενος στο ίδιο το έργο σημείωσε ότι πρόκειται για έργα οδοφωτισμού, στο σύνολο της Γ’ Φάσης, ακόμη και εκεί που είναι αδόμητα, καθώς η δόμηση στην περιοχή είναι διάσπαρτη, όπως σημείωσε αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Η περιοχή πρέπει παντού να φωτιστεί».

Η επικεφαλής της «ΠΟΛΗτικής Ανατροπής», κα Ελένη Λαφτσή αναρωτήθηκε αν είναι υποχρέωση της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ να υλοποιήσει όλες τις εργασίε, σημειώνοντας πως ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει «να διεκδικήσει αποζημιώσεις». Ο κος Καρασταύρου σε αυτό το σημείο πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι: «Στο κείμενο της νέας σύμβασης δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η υποχρέωση αυτή» σημειώνοντας μάλιστα ότι στην αλλαγή αυτή από το Υπουργείο έγιναν πολλά λάθη.
Παίρνοντας τον λόγο ξανά ο δήμαρχος Κομοτηνής, κος Γιάννης Γκαράνης, υποστήριξε: «Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε τους δρόμους και εφόσον χρειαστεί να διεκδικήσουμε τα έξοδά του δήμου». Η πρόεδρος του ΔΣ, η κα Κλεοπάτρα Στογιαννίδου σημείωσε με νόημα ότι είναι δεδομένο ότι δήμος θα καταθέσει αγωγή, επισημαίνοντας πως υπάρχει και το δεδικασμένο της ΔΕΥΑΚ.

Για τις οφειλές της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ προς τον Δήμο ζήτησε να πληροφορηθεί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κος Γιάννης Λεβέντης, με τον Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας & Χωροταξικού Σχεδιασμού στον Δήμο Κομοτηνής να αποκαλύπτει πως προσφάτως με αγωγές πληρώθηκε έργο της ΔΕΥΑΚ. «Η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ αντί να κάνει ένα οικιστικό πρόγραμμα όπως άρμοζε ήρθε να εκμεταλλευτεί τους φορείς, όπως η ΔΕΥΑΚ, περιμένουμε την εκδίκαση μιας υπόθεσης για τη ΔΕΥΑΚ με κόστος 8 εκ. ευρώ. Υπάρχει ένας διακανονισμός με το Δήμο που πρέπει να γίνει, χώροι χαρακτηρισμένα σχολεία, εκτάσεις που ο Δήμος πρέπει να αγοράσει, θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμψηφισμός με το χρέος, δεν υπήρξε, όμως, ειλικρινής διάλογος μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της Διοίκησης της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ» απάντησε ο κος Καρασταύρου.
«Συμφωνούμε με την εκτέλεση του έργου, διαφωνούμε με το να μπαίνει ο Δήμος σε λογικές ανταποδοτικότητας» είπε ο κος Λεβέντης.

«Συμφωνώ με το έργο είναι δικαίωμα του Δήμου να κάνει δουλειά, δεν είναι νησί η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «ΠΟΛΗτικής Ανατροπής», κος Λουτατίδης σημειώνοντας πως «Υπάρχουν και άλλοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν έργα με ανταποδοτικότητα και όφελος για το δημότη. Χώρος πολύ προσιτός και πολύ πρακτικός για όλα είναι η περιοχή».

Σε τοποθέτησή του για τον ηλεκτροφωτισμό γενικότερα ο κος Ανέστης Στρατιάδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» αναρωτήθηκε αν η αντικατάσταση τυχόν βλαβών γίνεται μόνο μέσω προγράμματος ή υπάρχουν και συνεργεία του Δήμου για τις συντηρήσεις.
Απαντώντας ο κος Δημήτρης Καρασταύρου μίλησε για μια νέα εργολαβία, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για έργα ηλεκτροφωτισμού μέσα στην πόλη. Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος προέτρεψε τους πολίτες να καλούν το 22810 αν διαπιστώνουν κάποια φθορά που σχετίζεται με τον ηλεκτροφωτισμό ή και για μια απλή αντικατάσταση μιας καμένης λάμπας από υπηρεσία του Δήμου. «Αν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός σε μια περιοχή, γίνεται και επέκταση του δικτύου» είπε ο κος Γκαράνης εξηγώντας πως «κάποιες από τις κολώνες είναι της ΔΕΗ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος