Κομοτηνή: Εθνικός πρωταθλητής της Οικονομίας ο Τουρισμός

Array

Η παράταση της τουριστικής περιόδου και πέρα από τους θερινούς μήνες αιχμής, η αύξηση των πραγματοποιηθέντων εσόδων και η επίτευξη σούπερ-ρεκόρ αφίξεων εκτόξευσαν τον Ελληνικό Τουρισμό, καθιστώντας τον εθνικό πρωταθλητή της Οικονομίας.

Κομοτηνή: Εθνικός πρωταθλητής της Οικονομίας ο Τουρισμός«Τώρα ο ελληνικός τουρισμός έχει την πρόκληση να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική συγκυρία και την ισχυρή ανταγωνιστική θέση που έχει κατακτήσει.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης, Αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. knowl σημειώνοντας πως όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες ώστε να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στη διεθνή τουριστική οικονομία.

Κομοτηνή: Εθνικός πρωταθλητής της Οικονομίας ο Τουρισμός«Μια τέτοια δράση είναι το ευρωπαϊκό έργο «Rooms to vet» που υλοποιείται από 9 εταίρους, από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδίκευση στους τομείς του τουρισμού και της επαγγελματικής κατάρτισης. Το έργο αυτό έχει παράξει μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα (διαθέσιμη δωρεάν) με σκοπό την υποστήριξη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επαγγελματοποίησης των υπηρεσιών των ιδιωτικών τουριστικών καταλυμάτων.» εξήγησε ο κος Ζαφειριάδης σημειώνοντας πως πρόκειται για ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τις ιδιωτικές τους κατοικίες σε τουρίστες έξω από το ξενοδοχειακό, παραδοσιακό πλαίσιο. Σκοπός, όπως είπε, είναι πώς αυτοί θα εκπαιδευτούν για να διατηρούν το προϊόν τους σε ποιοτικά στάνταρτ. «Για να μπορέσει ο τουρισμός να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε το τουριστικό προϊόν, θα πρέπει το επίπεδο να έχει ταυτότητα, να είναι διαφορετικό και να ξεχωρίζει από άλλες καταστάσεις, οι οποίες υπονομεύουν το τουριστικό προϊόν.» τόνισε.

Κομοτηνή: Εθνικός πρωταθλητής της Οικονομίας ο ΤουρισμόςΑυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα διαμερίσματα ενοικιάζονται μ’ αυτό τον τρόπο και πολύ δυσκολότερο να μπει σε ένα πλαίσιο η όλη λειτουργία του χώρου. Η μεταβολή που συντελείται είναι πολύ σημαντική, αυξητική και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δυναμική που έδωσαν διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης διαμερισμάτων με αυτή την διαδικασία. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι έξω από μια συστηματική παρακολούθηση, οπότε απουσιάζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ καινούργια και πολύ δυναμική αυτή η κατάκτηση, οπότε δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής, αξιολόγησης και παρακολούθησης και αυτή ήταν η λογική του προγράμματος, να ενισχύσει με δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με αυτές τις υπηρεσίες, με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα δωμάτια.» δήλωσε ο κος Ζαφειριάδης και πρόσθεσε «Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες έτσι ώστε να διατηρούν την ποιότητα των υπηρεσιών και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που προκύπτουν καθώς δεν είναι μόνο ευχάριστα τα θέματα τα οποία διαχειρίζεσαι όταν προσφέρεις υπηρεσίες σε τουρίστες, πολλές φορές αναγκάζεσαι να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις και σχετικές δεξιότητες, να έχεις αποκτήσει ένα επίπεδο κατάρτισης»

Το πρόγραμμα Rooms to vet παρέχει και πλατφόρμα με εκπαιδευτικό οδηγό on line και μορφή e- learning. Όσοι ενδιαφέρονται και ασχολούνται μ’ αυτόν τον τομέα, μπορούν να αποκτήσουν με εύκολο και δια-δραστικό τρόπο τις δεξιότητες που απαιτούνται, έτσι ώστε και αυτοί να αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, αλλά και να δημιουργείται μια ασφάλεια στο τουριστικό προϊόν, ότι αυτό θα διατηρηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο, τέτοιο ώστε να διατηρεί τα ανταγωνιστικά του χαρακτηριστικά και να φέρει μεγαλύτερα οφέλη και στη χώρα και στους ίδιους.
Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η Ευρώπη είναι ο πρώτος προορισμός σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται ότι το 2018, η αύξηση της τουριστικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 4% διεθνώς, δημιουργώντας μια νέα χρονιά ρεκόρ για όλους τους δείκτες και τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός για την Ελλάδα καθίσταται κινητήριος δύναμη για εξωστρεφή οικονομία, δεδομένου ότι το 90% των εσόδων προέρχονται από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειριάδη η εκπαίδευση και η κατάρτιση των επαγγελματικών του τουριστικού τομέα και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, είναι κεντρικό ζήτημα. «Η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας και η ενσωμάτωση πολλών νέων δυνατοτήτων, όπως είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες εξυπηρέτησης, οι προοπτικές που δημιουργούν οι υπηρεσίες του digital marketing και οι υπηρεσίες που υιοθετούν μοντέλα της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) διαμορφώνουν νέες απαιτήσεις για δεξιότητες και γνώσεις.»

Στόχος των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών είναι αφενός η άμεση παροχή ποιοτικής πληροφορίας για τους τουριστικούς προορισμούς και αφετέρου η δικτύωση και η επικοινωνία των επισκεπτών μιας περιοχής μέσα από διαδραστικά εργαλεία που συνεχώς εξελίσσονται και εξατομικεύονται ανάλογα με τη μεγιστοποίηση των τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υποδομών. Μέσα από την τεχνολογία, οι τουριστικές υπηρεσίες και οι δυνατότητες προβολής και επικοινωνίας πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν πρωτόγνωρες ευκαιρίες.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος