Κομοτηνή – Φ. Σαταμέτου: Μειωμένες οι γεννήσεις έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας

«Οι τελευταίες επίσημες καταγραφές των γεννήσεων στη χώρα μας το 2019 παρουσίασαν μείωση στο 3,11 σε σχέση με το 2018. Με τις καταγραφές του 2020 να αναμένονται εξίσου μειωμένες. Δυστυχώς, ο χρόνος που πέρασε έφερε θανάτους και όχι γεννήσεις», δηλώνει η Φωτεινή Σαταμέτου, μαία στο επάγγελμα και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πρόγραμμα «Έλεγχος-Αντισύλληψη-Τοκετός». Παράλληλα, εργάζεται ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια προγεννητικής φροντίδας και βρεφικού μασάζ. Όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, δηλαδή εννέα μήνες μετά την έναρξη της καραντίνας, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2019.

Κομοτηνή – Φ. Σαταμέτου: Μειωμένες οι γεννήσεις έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας
Η Φωτεινή Σαταμέτου

Ζητώντας από την κ. Σαταμέτου να εξηγήσει τους λόγους, στάθηκε στο δημογραφικό, γνωστό πρόβλημα της χώρας. Όπως είπε, το φλέγον δημογραφικό πρόβλημα έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία. «Οι άνθρωποι αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας τους παρατεταμένου εγκλεισμού προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην αδυναμία για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό. Έτσι, τα νέα ζευγάρια δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία δημιουργίας οικογένειας».

Σε ερώτηση για τα onLine μαθήματα προγεννητικής φροντίδας, βρεφικού μασάζ και άλλων που «παραδίδει» και την ίδια την online διδασκαλία, που τόσο έντονα μπήκε στις ζωές σχεδόν όλων, η κ. Σαταμέτου απάντησε ότι και οι έγκυες γυναίκες δε «γλύτωσαν» από την μέθοδο της εποχής -ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους, που οι μετακινήσεις είναι δύσκολες. Εξυπηρετεί περισσότερο και τις οικογένειες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές δίνοντας την ευκαιρία της συμμετοχής σε όλα τα μέλη της οικογένειας, όπως λέει, με τη συμμετοχή των μελλουσών μητέρων αλλά και των νεαρών πατέρων να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Τέλος, δεν παραλείψαμε να τη ρωτήσουμε για την επιλογή της να μείνει και να εργαστεί στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Θράκη, σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. «Πάντα μου άρεσαν οι ρυθμοί της μικρής επαρχιακής πόλης και η αμεσότητα στην επικοινωνία» μας είπε, προσθέτοντας ότι και για την ίδια τέθηκε το δίλημμα της επιλογής του εξωτερικού ή της παραμονής στη Ροδόπη για σπουδές και εργασία.

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος