Κομοτηνή: Φοιτητές στα πρώτα χρόνια της Νομικής Σχολής

θυμούνται τα χρόνια των Σπουδών τους, δακρύζουν, γελούν, αστειεύονται. Φοιτητές χθες, γονείς φοιτητών στο ΔΠΘ, κάποιοι από αυτούς, σήμερα. Ξέρουν από πρώτο χέρι τα πρώτα βήματα της Νομικής Σχολής, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Δημοκρίτειο. Ο Αστέρης Παπαδημητρίου, το 1977 ξεκίνησε να φοιτά στην Κομοτηνή, στο νεο-δημιουργηθέν τότε ΔΠΘ με την πρώτη του Σχολή, την Νομική Σχολή Κομοτηνής. «Με πολύ μεγάλη ανησυχία για το τι θα βρούμε» είπε 47 χρόνια μετά προσθέτοντας ότι: «Όταν φύγαμε κουβαλούσαμε στην καρδιά μας την Κομοτηνή». Σύμφωνα με τον κο Παπαδημητρίου, « Πάντα θυμόμαστε και πάντα ερχόμαστε και θα ξανάρθουμε με την πρώτη ευκαιρία για να δηλώσουμε την αγάπη μας στην Κομοτηνή».

Α.Παπαδημητρίου:Η συντροφικότητα και το “δέσιμο” μεταξύ των φοιτητών η μεγάλη μας δύναμη
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»: «Οι έντονες αναμνήσεις αφορούν την συντροφικότητα μεταξύ των φοιτητών. Το μεγάλο μας «δέσιμο». Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές υπήρχε ένα κούμπωμα στην κοινωνία της Κομοτηνής για το πρωτόγνωρο, το ξενόφερτο και το καινοτόμο ίσως που κουβαλούσαν οι φοιτητές , οπότε λειτουργήσαμε λιγάκι σαν γκέτο, αυτό, όμως, δυνάμωσε τη σχέση μας και την επαφή μας και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που έχουμε τόσο δέσιμο μεταξύ μας» είπε.

Σύμφωνα με τον κο Παπαδημητρίου η Κομοτηνή σήμερα προφανώς και είναι πάρα πολύ διαφορετική, « δεν μπορώ να σας πω ποιες διαφορές εντοπίζω γενικά σαν πόλη έχει αναπτυχθεί» είπε και πρόσθεσε «Όταν περνούν τα χρόνια τα δύσκολα τα παραμερίζει το ανθρώπινο μυαλό και κρατάμε τα ωραία. Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες και τότε. Ήταν ένα Πανεπιστήμιο που μόλις ξεκινούσε και ήταν υπο-στελεχωμένο, είχε κτιριακές άπειρες ελλείψεις. Πρωτο-στεγάστηκε στα κτίρια του Γυμνασίου και πολύ αργότερα έγινε το αυτόνομο camp. Ήταν αρκετές και οι δυσκολίες στην επιβίωση –διαβίωση πολλών φοιτητών, ωστόσο, οι χαρές μας ήταν πολύ πολύ περισσότερες» κατέληξε μην κρύβοντας την αγάπη του για τους συμφοιτητές του και την Κομοτηνή.

Δ. Γρηγορόπουλος: Παίξαμε μπάλα με την Εθνική Νέων στους εορτασμούς των Ελευθερίων το 1980
Το 1978 ήταν που πέρασε φοιτητής στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος. «Περάσαμε εκπληκτικά χρόνια» θυμάται ακόμη και σήμερα και προσθέτει «Έκανα πολλούς καλούς φίλους Κομοτηναίους. Έπαιξα μπάλα δύο χρόνια στη Δόξα Γρατινής και δύο χρόνια στον Αστέρα της Αιγείρου και το 1980 στα Ελευθέρια Κομοτηνής έπαιξα στη μεικτή Ροδόπης, όταν ήρθε η Εθνική Νέων να γιορτάσουμε τα «Ελευθέρια». Εκείνα τα πρώτα χρόνια είναι αξέχαστα και γι αυτό όταν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ερχόμαστε στην Κομοτηνή πάντα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (19-7-2021).

Χ.Μηλιός:Κάναμε 15 μέρες κλεισμένοι στο Πανεπιστήμιο κατάληψη ζητώντας καθηγητές
Από την πλευρά του ο Χρήστος Μηλιός, θυμάται την πρώτη κατάληψη στα κτίρια της Νομικής, φοιτητής την δεκαετία του ’70. «Καθίσαμε παραμονές των Χριστουγέννων 15 μέρες κλεισμένοι στο Πανεπιστήμιο διότι ακριβώς στόχος μας ήταν η έλευση περισσότερων καθηγητών. Ουσιαστικά η Σχολή τότε υπολειτουργούσε και με τις δικές μας ενέργειες, αποκτήσαμε ένα πλήρες δυναμικό στο σχολείο μας και αυτό ήταν αρκετό για μας».
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος