Κομοτηνή: Φοιτητές του ΔΠΘ βάζουν στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Εβελίνα Τουλουπάκη και ο Ιάσονας Ραπτόπουλος είναι δύο από τους φοιτητές που συγκρότησαν και λειτουργούν με επιτυχία το Φοιτητικό Κέντρο Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στους κόλπους του Δ.Π.Θ..

Κομοτηνή: Φοιτητές του ΔΠΘ βάζουν στόχο τη Βιώσιμη ΑνάπτυξηΦοιτητές της Νομικής Σχολής οι ίδιοι και ήδη στο 2ο έτος απολαμβάνουν τις σπουδές τους σε μια «ήσυχη πόλη» όπως περιγράφουν την Κομοτηνή. Από την Αθήνα ο Ιάσονας, από πολλούς τόπους η Εβελίνα λόγω του στρατιωτικού πατέρα, τόποι όπως: Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Καβάλα, Κύπρο, Πορτογαλία και τώρα διαμονή στην Ξάνθη. Παράλληλα, με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις στην πρώτη τους επιλογή, ενώνουν τις δυνάμεις τους στη δράση τους που έχει ως έρεισμα την ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε το 2015 κι ενσωμάτωσε στο κείμενό της 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης: “Οι στόχοι αυτοί αφορούν τρεις βασικούς πυλώνες: Κοινωνία,Οικονομία,Περιβάλλον” εξήγησε η Εβελίνα και ανέφερε ως παράδειγμα: 1ος στόχος: Μηδενική φτώχεια σε όλο τον πλανήτη 2ος στόχος: Μηδενική πείνα …13ος η δράση για το κλίμα.

Κομοτηνή: Φοιτητές του ΔΠΘ βάζουν στόχο τη Βιώσιμη ΑνάπτυξηΠαράλληλα, όπως τόνισε ο Ιάσονας το 2015 ιδρύθηκε και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Ένα χρόνο αργότερα το 2016 ενσωματώθηκε στο Δίκτυο αυτό και η Ελλάδα ως ένα από τα πρώτα 23 Περιφερειακά Κέντρα, στόχος είναι να παρακινήσει νέους σε παγκόσμιο επίπεδο να αναζητήσουν λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω ενός φοιτητικού προγράμματος, που κινητοποιεί νέους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίων σε κόμβους προώθησης 17 στόχων μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία των νέων με τοπικούς φορείς κι οργανισμούς». Παράλληλα, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1000 οργανισμοί σε 85 χώρες που εκπαιδεύουν, ενημερώνουν κι εξοικειώνουν τους νέους ανθρώπους αναφορικά με τις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργούν ευκαιρίες για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των γνώσεων των νέων, ώστε να παράξουν καινοτόμες λύσεις για τους 17 στόχους».
Όπως εξήγησε η Εβελίνα «Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε να υλοποιείται το Σεπτέμβριο του 2020 υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες λόγω της Πανδημίας με πολύ καλό συντονιστή, τον κο Αντώνη Πρίφτης με την αρωγή των: Ιωάννη Νικολάου, Φώτη Μάρη και Μαρίας Πετμετζόγλου και μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων προωθούμε την καλλιέργεια συμπεριφορών και καλές πρακτικές που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα».
Ο Ιάσονας αναφέρθηκε σε τρεις τομείς δράσεων: Εκπαίδευση (αρθρογραφία), προσέγγιση Κοινότητας (με τη διοργάνωση εκδηλώσεων) και Εξεύρεση υποστηρικτών και λύσεων για τη λειτουργία του Κέντρου. Αύριο Πέμπτη στην Κομοτηνή, στη Νομική Σχολή, στις 17:30 με τη διοργάνωση εκδήλωσης και το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη με τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη δράσεις εξωστρέφειας και γνωριμίας, μετά την πρώτη που ήδη πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Θα ακολουθήσουν την 3η Δεκεμβρίου νέα εκδήλωση για τα ΑμεΑ, αλλά και podcast για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Εκδηλώσεις κι ενημερώσεις με ποικίλα περιεχόμενα: Περιβάλλον, Κοινωνία, Αλληλεγγύη, Εθελοντισμό μέσα από δράσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Ήδη η Εβελίνα, ο Ιάσονας και τα υπόλοιπα παιδιά της Ομάδας επικοινωνούν από την Αγγλία έως το Νέο Δελχί ανιχνεύοντας τις προοπτικές συνεργασίας μέσω διαδικτύου.
«Χρέος όλης της γενιάς μου να παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο πιο ελεύθερο κι ευημερή κόσμο» ανέφερε ο Ιάσονας και η Εβελίνα απευθύνοντας πρόσκληση στους νέους και στις νέες σημείωσε πως είναι σημαντικό να: «Εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θα θέλαμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος