Κομοτηνή: Φύλακες του Διεθνούς Δικαίου – Φοιτητές της Νομικής Σχολής

Η Διονυσία Βανικιώτη, 4ετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και ο Μιχάλης Μόσχος, 3ετής φοιτητής στην ίδια Σχολή, φιλοξενήθηκαν σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (25-6-2021).Μέλη της ομάδας που κέρδισε την πρωτιά στον 44ο διεθνή διαγωνισμό Telders International Law Moot Court Competition που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Crotious Center For International Legal Studies.

Κομοτηνή: Φύλακες του Διεθνούς Δικαίου – Φοιτητές της Νομικής Σχολής
Διονυσία Βανικιώτη

«Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη! Όχι μόνο μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για το Διεθνές Δίκαιο και το πώς λειτουργεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά ζήσαμε μια από τις καλύτερες εμπειρίες που θα μπορούσαμε να έχουμε ως φοιτητές» δήλωσε η Διονυσία Βανικιώτη και ο συμφοιτητής της Μιχάλης Μόσχος πρόσθεσε «Το μεγαλύτερο όφελος, πέρα από τη νίκη, ήταν η προετοιμασία, μάθαμε να προετοιμαζόμαστε για κάτι τόσο μεγάλο  και τόσο δύσκολο».

Το τρίτο μέλος της ομάδας ήταν ο Βαγγέλης Αράπης. Και οι τρεις μαζί με την καθοδήγηση των προπονητών τους (φοιτητές επίσης της Νομικής): Χρύσα Κολόκα, Δέσποινα Χατζοπούλου και Ευάγγελο Μόσχο διέπρεψαν κάνοντας την Νομική Σχολή και την Κομοτηνή περήφανες.

Κομοτηνή: Φύλακες του Διεθνούς Δικαίου – Φοιτητές της Νομικής Σχολής
Μιχάλης Μόσχος

«Ήταν μεγάλη η προετοιμασία που προηγήθηκε για τα τέσσερα ζητήματα: Διεθνές Δίκαιο, Περιβάλλον,Ασυλίες δημοσίων λειτουργών, επενδυτικά ζητήματα (απαλλοτριώσεις)» εξήγησε η Διονυσία Βανικιώτη και ο Μιχάλης Μόσχος πρόσθεσε πως διαγωνίστηκαν με αντιπροσωπείες μεγάλων, ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, όπως το Λαϊντέν, που διοργανώνει τον διαγωνισμό και έχει πολλές και καλές επιδόσεις. «Ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, μάθαμε να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τις συμβουλές των προπονητών μας, δείξαμε αυτό που θέλαμε να δείξουμε» είπαν και οι δύο μην ξεχνώντας να σημειώσουν για μια ακόμη φορά την καθοριστική συμβολή των προπονητών τους «Μας μετέφεραν το πνεύμα του διαγωνισμού και τι χρειάζεται για να πάς καλά».

Με τηλεφωνική του  παρέμβαση  ο καθηγητής κος Κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι «Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή σε ένα τέτοιον διαγωνισμό διότι δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εμβαθύνουν. Μαθαίνουν να κάνουν έρευνα, να γράφουν κείμενα. Η εκμάθηση της δικογραφίας και της ρητορείας, να υποστηρίζουν με επιχειρήματα διεθνούς δικαίου ενώπιον του δικαστηρίου τις απόψεις τους αποκτώντας ικανότητες πειθούς. Νομικά επιχειρήματα, που θα είναι πολύ χρήσιμα για την μετέπειτα ζωή τους».

Μην παραλείποντας να επισημάνει την αγάπη που θα πρέπει να τρέφουν προς το Διεθνές Δίκαιου, που ορισμένες φορές “ως κλάδος σημαντικός και χρήσιμος, που επηρεάζει πάρα πολύ τη ζωή των ανθρώπων, δυστυχώς απολογείται  για την ίδια την αναγκαιότητα της ύπαρξης του».

Κομοτηνή: Φύλακες του Διεθνούς Δικαίου – Φοιτητές της Νομικής ΣχολήςΤέλος, η Διονυσία Βανικιώτη δεν παρέλειψε να επισημάνει πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει  ενημέρωση στους φοιτητές για διαγωνισμούς, να δίνονται  δυνατότητες και κίνητρα για τη συμμετοχή και την αριστεία. Και ο Μιχάλης Μόσχος πρόσθεσε πως «Έτσι όπως οι φοιτητές κάνουν πράγματα, έτσι και η πολιτεία να στηρίζει τα πανεπιστήμια (οικονομικά και με προώθηση δραστηριοτήτων). Με όποιο τρόπο μπορεί να τα ενδυναμώνει όχι  μόνο της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας .»
Συνέντευξη- κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος