Κομοτηνή: Η Πρωτοχρονιά των Σαρακατσάνων

Συνυφασμένα με την καθημερινή τους εργασία, την ενασχόληση με την κτηνοτροφία, ακόμη και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς για τους Σαρακατσάνους. Ξέχωρη θέση μαζί με την ευχή: «Αρνιά, κατσίκια, ν’φάδες, γαμπροί, πιδιά, γεια, δύναμ’ γρόσια κι απ’ ούλα τα καλά κι τα’ χρον’ μι γειά», έχει η Βασιλόπιτα μέχρι τις μέρες μας στο τραπέζι των Σαρακατσάνων.

Βασιλόπιτα-τυρόπιτα, αλλά με πολλούς συμβολισμούς κι ευθύνη της νοικοκυράς πάντα. Νερό, αλεύρι και λίγο αλάτι. Ζύμωμα με προσοχή. Λίγη ώρα ξεκούραση για το ζυμάρι κι αμέσως μετά η παρασκευή της και το άπλωμα με τρόπο τέτοιο, ώστε η κάθε νοικοκυρά να ακολουθεί τη δική της τεχνική. Τεχνική-μυστικό καλά φυλαγμένο.

Τυρόπιτα που μέσα της εκτός από το νόμισμα για τον τυχερό η νοικοκυρά τοποθετούσε ξυλάκια από ακρανιά για το κοπάδι, από κληματαριά για τα χωράφια κ.α. ανάλογα με ό,τι είχαν στη διάθεσή τους, τα οποία ανάλογα σε όποιον «έπεφταν» αυτός θα ήταν και ο υπεύθυνος για τη φροντίδα και τη φύλαξή τους το νέο χρόνο.
Ιδιαίτερα και τα κάλαντα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς(όπως και τα Χριστούγεννα), ξημερώματα, μικρά παιδιά που πήγαιναν από κονάκι σε κονάκι κι έλεγαν: «Αρνιά, κατσίκια, ν’φάδες, γαμπροί, πιδιά, γεια, δύναμ’ γρόσια κι απ’ ούλα τα καλά κι τα’ χρον’ μι γειά» κι εκείνες αφού τ’ αντάμειβαν με μανταρίνια, δαμάσκηνα και σύκα ξερά και ό,τι άλλο είχαν τα καλούσαν μέσα να καθίσουν μπρος τη φωτιά για να: «Παίρνουν οι προβατίνες τα αρνιά», όπως έλεγαν. Κι αν τύχει και κάποιος φτερνιστεί ανήμερα Πρωτοχρονιάς και γι αυτόν η Σαρακατσάνικη παράδοση έχει προβλέψει: Τάξιμο-δώρο συνήθως ένα ζωντανό από το κοπάδι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος