Κομοτηνή: Νέα σχολική χρονιά με παλιά αιτήματα από την πλευρά των εκπαιδευτικών

Μια σειρά από αιτήματα θέτουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης λίγες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Σύμφωνα με τον κο Στέφανο Μακρυγιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, είναι λίγες οι αλλαγές που σημειώθηκαν φέτος σε σχέση με την περσινή εκπαιδευτική χρονιά. Ήδη το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης αποφάσισε στο χθεσινό Δ.Σ., την ημέρα του αγιασμού να γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση όλων των σχετικών με την εκπαίδευση φορέων.

«Είναι προφανές ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο, το όπλο του εμβολιασμού, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο, εμείς σαν Σύλλογος και η Ομοσπονδία μας λέμε ότι δεν αρκεί αυτό. Έχουμε προτείνει και με βάση τη διεθνή εμπειρία μια σειρά από μέτρα τα οποία έπρεπε να παρθούν από την Κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και δυστυχώς δεν βλέπουμε τα μέτρα αυτά να λαμβάνονται άλλη μια φορά» σημείωσε ο κος Μακρυγιάννης.

Επιγραμματικά ανέφερε: τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, το αίτημα να υπάρχουν 15 μαθητές ανά τάξη, «σπάσιμο» τουλάχιστον των ολοήμερων τμημάτων σε περισσότερα τμήματα, καθώς στα ολοήμερα συγχρωτίζονται μαθητές από διαφορετικά τμήματα και τάξεις με αποτέλεσμα, όπως είπε, να είναι αυξημένος ο βαθμός μετάδοσης. «Σε αυτά τα τμήματα τα παιδιά τρώνε χωρίς μάσκες και σε κλειστό χώρο, αυτά τα τμήματα θα μπορούσαν να «σπάσουν» πάρα πολύ εύκολα αλλά δεν βλέπουμε να είναι επιλογή του Υπουργείου Παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε ο κος Μακρυγιάννης, είναι «πολύ σημαντικό» μέτρο η αύξηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών, έτσι ώστε τα δρομολόγια αυτά να έχουν μειωμένο αριθμό επιβατών. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό ζήτημα να παρέχεται δωρεάν ένα self test την εβδομάδα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. «Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο να νοσήσει θα αισθανόμουν προσωπικά πολύ πιο ασφαλής αν μου παρέχονταν ένα self test να το κάνω όπως το έκανα πέρσι στο κλείσιμο της χρονιάς» ανέφερε ο κος Μακρυγιάννης.

Χαρακτήρισε δε αναγκαία την παρουσία νοσηλευτή/ νοσηλεύτριας στα σχολεία, τουλάχιστον στις πολυθεσίες μονάδες. «Ο υπεύθυνος διαχείρισης περιστατικών covid θα είναι ένας συνάδελφος μια συναδέλφισσα που θα έχει και την τάξη της . Θα δουλεύει. Παράλογο είναι να εγκαταλείψει την τάξη του για να διαχειριστεί μια πιθανή περίπτωση Covid»

Αναφερόμενος στα κενά σημείωσε ότι “πρόκειται για δεκάδες” και ανέφερε αναλυτικά:Δέκα κενά δασκάλων- τάξεις, είκοσι κενά παράλληλης στήριξης, είκοσι κενά τμημάτων υποδοχής των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας, αυτά είναι τα Τμήματα Ενίσχυσης Ελληνομάθειας στα Δημόσια Σχολεία, αλλά και κενά στα τμήματα ενίσχυσης των παιδιών που δεν έχουν μητρική την ελληνική γλώσσα ως μητρική και πέντε κενά νηπιαγωγών. «Αρκετά κενά ειδικοτήτων, κανένα σχολείο δεν έχει καλύψει πλήρως τις ώρες ειδικοτήτων του: Πληροφορικής, εικαστικά κ.α. Μας λείπει λίγο από το καθένα και αυτό μπορεί να μην φαίνεται, αλλά δύο ώρες έλλειψη εικαστικών σημαίνει ότι δύο τμήματα δεν θα κάνουν καθόλου εικαστικά» εξήγησε σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει «να υπάρχει κανένα κενό ήδη χάθηκαν χιλιάδες διδακτικές ώρες τόσο λόγω των κενών όσο και λόγω της Πανδημίας και της Εκπαίδευσης . Το σωστό είναι να μην χαθεί καμία ώρα και την ευθύνη την έχει το Υπουργείο. Κανένας εκπαιδευτικός να μην λείπει από τα σχολεία».

Αναφερόμενος τέλος στην καθαριότητα των σχολείων σημείωσε πως φέτος δεν έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες καθαριότητας και μάλιστα όλο το προσωπικό καθαριότητας δουλεύει με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που δεν φτάνουν να καλύψουν τη λειτουργία του σχολείου. «Ελάχιστες ώρες, ελάχιστα χρήματα και μάλιστα πληροφορηθήκαμε το εξής: Σε καιρό που χρειάζεται να είναι πιο επιστάμενος ο καθαρισμός κάθε σημείου αυξήθηκε ο ρυθμός που θεωρείται ότι μπορεί να καθαρίσει μια καθαρίστρια, δηλαδή ένας άνθρωπος που δουλεύει στην καθαριότητα από 100 τ.μ. την ώρα βρέθηκε να πρέπει να καθαρίζει 160 τ.μ. στις καινούργιες συμβάσεις. Είναι προβληματικό αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος