Κομοτηνή: Νεαροί επιστήμονες στο πλευρό των Ηλικιωμένων

Τέσσερις απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, νεαροί επιστήμονες: η Ευγενία Κούλη, η Αρχόντισσα Καναβάκη, η Πελαγία Μεναβέλη και ο Θανάσης Γρεκίδης επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ, συναντούν ηλικιωμένους και λύνουν τις επιστημονικές τους απορίες για το πώς: κάθονται στον καναπέ, πώς σηκώνονται, με ποιόν τρόπο κινούνται κ.α.. Ήδη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες βρέθηκαν στο 1ο και στο 2ο ΚΑΠΗ της Κομοτηνής, αλλά και στο ΚΑΠΗ του Ιάσμου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος ΑΣΠiΔΑ. Πρόκειται για το Ολιστικό Πρόγραμμα για την Αναβάθμιση της Ποιότητας ζωής και της Δραστηριότητας των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (ΑΣΠiΔΑ).

Κομοτηνή: Νεαροί επιστήμονες στο πλευρό των Ηλικιωμένων
Η κα Πελαγία Μεναβέλη με τον υπεύθυνο καθηγητή Νίκο Αγγελούση

«Πηγαίνουμε Δευτέρα και Τρίτη στο 1ο ΚΑΠΗ και Τετάρτη και Πέμπτη στο 2ο , η συμμετοχή του κόσμου είναι προς το παρόν πολύ μεγάλη, δεν το περιμέναμε» δήλωσε η Πελαγία Μεναβέλη, μια από τις ερευνήτριες σχολιάζοντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής την εμπειρία της. Όπως είπε « Η 3η ηλικία συμμετέχει στο πρόγραμμα, έρχεται, κάνει τις δύο συνεδρίες με οκτώ μέρες διαφορά η πρώτη με τη δεύτερη και πολλοί από αυτούς ρωτάνε αν υπάρχει και τρίτη για να συνεχίσουν γιατί φαίνεται να θέλουν την επαφή. Ειδικά τώρα με την πανδημία, τόσο καιρό κλεισμένοι στο σπίτι τους, αναζητάνε μια διέξοδο. Κι εμείς φαίνεται πως είμαστε αυτή η «διέξοδος» με τις μετρήσεις να υλοποιούνται πολύ καλά».

Παράλληλα, εξήγησε ότι: «Οι ερωτήσεις αφορούν στην ποιότητα ζωής τους, στο φυσικό περιβάλλον, στη γειτονιά, στη δραστηριότητα, στα καταθλιπτικά συμπτώματα, στα ψυχικά συμπτώματα, που μπορεί να έχουν και μετά κάνουμε κάποια τεστ, όπως: μυϊκής δύναμης, αντοχής, ευλυγισίας, και ισορροπίας, μέσα από αυτά τα τεστ ανάλογα με το «σκορ» που σημειώνεται τους κατατάσσουμε σε ομάδες χαμηλού, μέτριου ή υψηλού κινδύνου (εν. για πτώσεις). Από εκεί και πέρα, όποιοι θέλουν συνεχίζουν στη 2η φάση, όπου ακολουθούν οι εργαστηριακές μετρήσεις».
Στις ερωτήσεις αυτές των νεαρών ερευνητών θα κληθούν να απαντήσουν 300 περίπου άτομα, από αυτά θα προκύψουν τριάντα, που θα έχουν μέτριο προς υψηλό κίνδυνο πτώσης. Με βάση τα επιδημιολογικά τους στοιχεία και μετά θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη εξέταση στο εργαστήριο.

Info
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 25310 39733 και 39734 με το Εργαστήριο, το καλύτερο της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος