Κομοτηνή – Π. Ψαλτόπουλος: Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε το αποτύπωμα που αφήνουμε στον κόσμο

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι να είμαστε ενήμεροι γι αυτό που κάνουμε» δηλώνει ο Πασχάλης Ψαλτόπουλος, περιβαλλοντολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Προσθέτει πως “είναι απαραίτητο αυτό που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή να γίνεται συνειδητά και να ξέρουμε τις επιπτώσεις όλων των πραγμάτων των οποίων επιλέγουμε να κάνουμε κάθε φορά”.

«Η πιο σημαντική απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο πια είναι αυτή που συζητιέται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, η Κλιματική Αλλαγή» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (3-6-2022) και τόνισε πως: «Οι επιπτώσεις της οποίας είναι κάτι το οποίο αρχίσαμε και ζούμε και θα ζούμε όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς αυτό επηρεάζει και το περιβάλλον και την καθημερινότητα μας». Σύμφωνα με τον κ. Ψαλτόπουλο το σημαντικό είναι να προσπαθήσουν, όσοι ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα, να ενημερώσουν τον κόσμο ο οποίος δεν ξέρει τι επιλογές μπορεί να κάνει στο μέλλον και αυτό είναι ευθύνη και χρέος, όπως είπε, των ειδικών.

Όπως τόνισε ο υπερπληθυσμός του κόσμου- και ειδικά οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη- δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις, κάτι το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές στον κόσμο.

«Μέχρι το 2050 –αναφέρει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης σε μήνυμά της- θα χρειαζόμαστε τρεις πλανήτες για να στηρίξουμε το σημερινό τρόπο ζωής και κατανάλωσης» σημειώσαμε στον κο Ψαλτόπουλο για να τον ακούσουμε να συμφωνεί και να σχολιάζει επίσης ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε το “αποτύπωμα” που αφήνουμε. «Πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είτε από την κατανάλωσή μας, είτε από την κατανάλωση σε υλικά προϊόντα, σε φαγητό, το οποίο πετιέται σε μεγάλες ποσότητες, από την γρήγορη μόδα, το να αγοράζουμε ρούχα, να τα χρησιμοποιούμε για μια σεζόν και μετά να τα πετάμε, όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα» ανέφερε.

Μάλιστα στάθηκε στην ανακύκλωση σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα λειτουργεί δυστυχώς με διαφορετικούς τρόπους:«Δεν έχει επι-κοινωνηθεί το ίδιο καλά όσο θα έπρεπε» είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κάνουμε την ανακύκλωση, όσο γίνεται καλύτερα.

Επίσης, τόνισε πως είναι σημαντική η στάση μας σε σχέση με την κατανάλωση του νερού. «Η επαγγελματική δραστηριότητα που συνδέεται με την κατανάλωση νερού», όπως είπε, θα πρέπει να προσαρμόζεται σε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό, «τέτοιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουν το αποτύπωμά μας και να βοηθήσουν το περιβάλλον και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την ικανότητα του ανθρώπου να προστατεύει τον εαυτό του. «Είμαι αισιόδοξος γιατί η Τεχνολογία μπορεί να μας προστατέψει από διάφορα πράγματα, που μας προβληματίζουν αυτή τη στιγμή» και να καταλήξει καταθέτοντας την αισιόδοξη ματιά του εφόσον υπάρξει κοινή και συντονισμένη προσπάθεια η έκβαση θα είναι θετική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος